Ueno Station, parkudgangen
Velkommen til Yu Miris sorgfyldte og surrealistiske novella om et Tokyo, hvor teltet med den blå presenning kaldes hjem, og utallige dåsefyldte plastikposer giver et bad og et måltid.
Litteratursidens Ungeanmeldelser bliver produceret af unge i alderen 16-25 år, der brænder for at formidle litteratur. Initiativet har til formål at engagere unge til at læse mere ved at møde litteraturformidling fra folk, de kan spejle sig i. Vi har anmeldere fra hele landet, og deres anmeldelser spænder bredt fra YA og fantasy, samtidslitteratur og klassikere, nyere og ældre udgivelser. Ungeanmelderne er en del af projektet ”Inspiration til unges lystlæsning”, der er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.
Velkommen til Yu Miris sorgfyldte og surrealistiske novella om et Tokyo, hvor teltet med den blå presenning kaldes hjem, og utallige dåsefyldte plastikposer giver et bad og et måltid.
Clarkes gysende profeti er mere aktuel end nogensinde.
Fængende kollektivroman hylder de ufortalte vidnesbyrd og historier, vi alle bærer rundt på. 36 forfattere fra USA og Canada har bidraget.
Usynlige verdener, synlige verdener, håb for verdener og kamp for verdener, der kunne blive til. Et futuristisk eksperiment, der stiller spørgsmålet “Hvad nu hvis?”.
Fængende historie om pigen Ellen, som får fat i en kniv, der viser sig at være magisk.
En række små og finurlige waka-digte giver et unikt indblik i en gammel kultur, som ikke kun er interessant, men også virker som et spejl.
Den japanske bestsellerforfatter viser endnu engang, hvorfor han er i en liga for sig. En milepæl i forfatterskabet og en sand fornøjelse udi den magiske realisme.
Vellykket graphic novel om et klimaoprør, hvor elevrådsrepræsentanten organiserer en protest, der skal redde skolens skov.
Dansk fantasy har meget at byde på, og det er denne bog et glimrende eksempel på.
Smuk debutroman behandler hverdagens smukke detaljer på en beskrivende måde, så læseren suges ind i jegets lille lejlighed.
'Et Gitter af Sne’ vil ikke forstås, den vil opleves, og dét gør romanen, der for første gang er udkommet på dansk, til et must-read, knap et århundrede efter sin udgivelse.
Fascinerende, morsom og smuk fortælling om kærlighed i flere afskygninger – både når den er svævende let og tungsindig.
Den gotiske genre bliver fornyet med et feministisk perspektiv af den norske provokatør Ragnhild Jølsen.
Drømmende og aftabuiserende fortælling konfronterer kvinderoller og påpeger, at alle veje fører til Rom, når det gælder kærlighed og selvudvikling – også de spirituelle.
‘Måske tvivler hun ikke længere på alting’ er rendyrket socialrealisme - indtil den ikke er det.
Tor Ulvens roman ’Afløsning’ behandler livets forgængelighed i hans distancerede og nøgterne fortællestil.
Kang udforsker identitet og udtryk gennem sprog og de usagte relationer, der opstår hos mennesker i sorg.
I morgen og i morgen og i morgen vil jeg stadig tænke på denne helt igennem geniale bog.
En fuldstændig syret tegning af en fremtid: myrekryb, ubehag og androider.
Til den, der leder efter en original, humoristisk Vesterhavs-thriller.
‘Mere er aldrig nok’ er en selvhjælpsbog, hvor forfatteren formår at vise sine egne sårbarheder samtidig med, at han sætter fokus på den antikke filosofi, som en guide til at leve et lykkeligt liv.
Therese Bohman skriver lysende om den ukommercielle litteraturs tabte fortælling og om en forlagsbranche, hvis fornemste opgave er selve salget.
En eventyrlig og fin fantasyroman, der udover at underholde og betage får sin læser til at stoppe op og tænke.
”Helt fint, tak” er det bedste man kan præstere at sige, når man står i en livsomvæltende situation, som man hverken havde ønsket eller forudset.
Yderst velkomponeret Young Adult roman, som er fuldstændig umulig at slippe fra første side. ’Leoniderne’ er et brag af en start på serien ’Spektrum’ om venskaber, forelskelse og tidsrejser.
Anton Tjekhov går til værks som en videnskabsmand i sin debutroman ’Steppen’, hvor det sydrussiske proletariat møder steppens øde og golde landskab.
Yukio Mishimas kortroman bringer os helt tæt på berømmelsens bagside og videre ind i det forskruede hoved på en filmstjerne.
‘Girls just wanna have funds' er en guide rettet mod kvinders kamp for ligestilling i privatøkonomien og på et investeringsmarked, der altid har været mandsdomineret.
Judith Butlers værk ‘Kroppe af betydning’ er relevant som aldrig før, men svært at komme i dybden med.
Teenagedrenge Ben og Arthur får i denne bog endnu en chance for at finde ud af, om universet er på deres side. Vil det endnu engang ende som en ulykkelig kærlighedshistorie?
Wyomings prærie er et barskt sted, men mellem alt det grove og brutale skriver Proulx om liv og historier, der er værd at læse.
Alice Oseman formår at formidle en historie, der i sig selv er ret simpel, men som alligevel rummer en hel del. Et kram til dem, der på et tidspunkt har følt sig ensom.
Hiroko Oyamadas ’Væsler på loftet’ er spækfyldt med akvariefisk, babygråd og genial symbolisme.
‘Perverst navn’ af Ida Frette er en fortælling om identitet, og hvordan vi forsøger at finde os selv i hverdagen.
Genfortælling af Shakespeares ’Købmanden i Venedig’ beskæftiger sig med emner som kapitalisme, antisemitisme og misogyni på en humoristisk og moderne måde.
Hidtil bedste bud på en tronfølger til The Hunger Games. Formidabelt spændende Young Adult dystopi med fantasyelementer. Alle kan forråde alle!
Hendes digte ændrer måske ikke verden, men Patrizia Cavallis livlige og dramatiske skildring af hverdagen er bestemt værd at læse.
‘For i dag er jeg uden dig’ er en stærk og medrivende fortælling om at tro på sig selv og finde fodfæste i livet som ung voksen.
’Ravkikkerten’ sætter prikken over i'et i Philip Pullmans univers om død, kærlighed og alt midt imellem.
Fans elsker deres idoler. Det er idolerne, der får dem igennem dagen, når det er sværest. Men når livet leves igennem andre, hvem er man så uden dem?
Matt Haig har skrevet en rørende og spændende roman om livsvalg, selvaccept og bogmagi. En læseoplevelse som både underholder og sætter sig i læseren efterfølgende.
Lars Henriksen og Chantal Al Arab har skabt en dybdegående gennemgang af danmarkshistoriens glemte fortællinger, direkte fra det levede liv.
Charlie har givet mig et indblik i, hvad det betyder at være menneske med alt, hvad det indebærer.
Mordmystik og mørke kræfter på hemmelig kostskole for magikere. Der er masser af dramatik og spænding i Gry Kappel Jensens nye fantasyserie for unge.
’Skyggernes kniv’ udvider Lyras verden på en måde, der er svær at forudse og særdeles betydningsfuld for Philip Pullmans univers.
En ny dansk fantasy smækfuld af magi, mystik og aktion.
En brillant digtsamling, der gennem smukke beskrivelser og gennemgående motiver skaber følelser af melankoli, sympati, og håb.
Maren Uthaugs fabulerende fremtidsfortælling sætter tingene på spidsen og kvinderne fri af patriarkatet. Glæd dig til en vild læseoplevelse!
Det er ikke uden grund, at ’Kærestepotentiale’ er kåret som en af de 10 vigtigste LGBTQ+-romaner.
I Korsgaards version af Provins med stort P har alle ondt i maven - voksen og barn, rig og fattig, karakter og læser.
Er det virkelig en Murakami-novelle, hvis man ikke blander tab og sorg med surfere og talende aber?
Murakamis debutnovelle er interessant, tankevækkende og som altid præget af den stil og sprog, der til dags dato kun er til at finde hos det japanske litteraturikon.
‘Undskyld vi er her’ er Caspar Erics opråb til alle os danskere om, at vi ikke må glemme en af vores allerstørste minoritetsgrupper.
’Det gyldne kompas’ får én til at ønske, at man levede i en verden med daimoner og panserbjørne.
'Den første der dør til sidst' er en sørgelig, men inspirerende kærlighedshistorie, som efterlader læseren med en masse spørgsmål til livet.
Det er med ’Netotjka Nezvanova’, at vi for alvor ser de første spor af den psykologiske realisme, der udgør en fundamental del af det store forfatterskabs hjerteblod.
Shirley Jacksons gotiske gyserklassiker er en fortættet og ildevarslende fortælling om hemmeligheder og giftmord i den særprægede Blackwood-familie.
’I går’ er et tragisk og hjerteskærende billede af flygtningens liv - lad os i det mindste gøre dem den tjeneste at betragte det.
Pippa har fået en ny rolle: Offer. En stalker og mulig seriemorder er efter hende. Men hvem vil lede efter hende, når hun selv forsvinder?
‘Achilleus’ sang’ er en tragisk fortælling om krig, kærlighed og et dramatisk magtspil mellem guderne.
Med en journalists nysgerrighed og en historikers præcision rapporterer Sophy Roberts levende fra intethedens ødemark: Sibirien.
Bogen stiller vigtige etiske spørgsmål, imens du følger med i Pippas nye sag – og denne gang er det personligt.
Akutagawas fortællinger er groteske og ubarmhjertige skildringer af mennesket og vores egen selvforståelse.
Man kan nemt sidde tilbage med en dårlig smag i munden efter at have læst 'Latter i mørket'. Det løber én koldt ned af ryggen, og man må udbryde: "Hvordan kunne det gå så vidt!"
Spændende og effektiv YA-krimi med masser af suspense og plottwists og en modig ung heltinde.
Det absurde kom ind i den moderne verdenslitteratur med dette berømte portræt af en mand, der er gudløs, normløs, fremmed for verden ...
Originaludgave: 1942
Annie Ernaux har formået at revolutionere den biografiske genre med 'Årene' ved at give os et kollektivt billede af et Frankrig i efterkrigstiden og op til vores nutid.
Jaså, Kældermennesket holder aldrig mund. Dostojevskijs roman er et mesterværk, som har sat sine betydningsfulde spor i den moderne og senmoderne litteratur og filosofi.
Med poetisk præcision formidler Charlot Roslev livet i alle dens faconer fra en opvækst med Jack D og Kenned, der ved en masse om ”alufælge, analblegninger og damer”.
’Døden i Venedig’ er et fantastisk mesterværk, der åbner et helt univers - både sprogligt og i fortællingens ånd - og Thomas Mann er ikke bange for at sætte sin læser på prøve.
Originaludgave: 1912
’Mørkets hjerte’ er en rejse gennem Fristaten Congo, imperialismen og vores allerinderste. Det er et møde med urmennesket inde i os.
Originaludgave: 1899
Digte og noveller fra 1970’erne, hvor ensomhed og ensformighed står som fællesnævner for kvinder, der er ofre i en mandsdomineret verden.
‘Analfabeten’ er Agota Kristofs selvbiografi om en hård tilværelse som ungarsk flygtning i et fransktalende Schweiz. En upoleret, barsk og fragmenteret livshistorie.
Ensomhed, angst og isolation kender vi alle, nogle mere end andre. I den grafiske roman ’The Sad Ghost Club’ kommer Lize Meddings både med en opmuntring og en opfordring.
’Firefly Lane’ er en fremragende feel good-bog og en bog, der byder på alt det, et venskab indebærer.
Murakamis evne til at skabe et mystisk og unikt univers gennem et lige dele enkelt og unikt sprog er, hvad der gør ’Trækopfuglens krønike’ til et enestående mesterværk. Magisk realisme i sin mest finpudsede og moderne form.
Thomas Korsgaard fortæller kort og rammende om homofobi og de psykiske følger.
Livet forandrer sig altid, og det kan være rigtig svært, men heldigvis er der stadig en masse ting, man selv kan bestemme.
Ny letlæselig ungdomsbog om bandekrig og voldelige skæbner baseret på Williams Shakespeares kendte tragedie ’Macbeth’.
Det er ikke for sjov, at man behandler den litterære mester, Fjodor Dostojevskij, med den dybeste ærbødighed i litterære kredse, og 'Forbrydelse og straf' er et enestående eksempel herpå.
Sanselig, intens, og dragende. Det er i virkeligheden forkert at læse ‘Ved Sydskrænten’ i den her kolde vinter, når den er så inkarneret sommerlig.
'Mestrene' står både på mål for og kritiserer håndboldkulturens vinderorienterede præstationskultur og foreningslivets heteronormative fællesskab.
I 1954 skrev Golding 'Fluernes Herre', der fik jorden til at skælve under fødderne på litteraturkritikere. Kunne vi have brug for den mere end nogensinde?
Originaludgave: 1954
I en hverdag med pres, krav og konventioner undersøger Erlend Loe, om udvejen ligger i et selvrealiserende projekt præget af den ultimative frihed og ansvarsløshed.