Logo
Bogliste

Spekulativ fiktions klassikere

Spekulativ fiktion dækker over en bred vifte af genrer som science fiction, fantasy, magisk realisme, horror, dystopi, utopi, klimafiktion og cyberpunk. Fælles for disse genrer er de grænseløse muligheder for fortællingen, som inviterer læseren til at udforske nye verdener og få nye ideer og perspektiver på den verden, vi lever i.

Genren har sine rødder i det 19. århundrede med blandt andre Jules Vernes værker, men har op igennem det 20. og 21. århundrede oplevet en stigende popularitet. Dyk ned i nogle af klassikerne inden for spekulativ fiktion og bliv opslugt af fantasiens rige.

Bøger på listen

Tjenerindens fortælling

Margaret Atwood

Margaret Atwoods rystende skildring af et forrykt mandsdomineret samfund er en must read

Mørkets venstre hånd

Ursula K. Le Guin

Le Guins nyoversatte sci-fi klassiker er med sit fokus på køn og samfund mere relevant end nogensinde.

Dune

Frank Herbert

Frank Herberts over 500 sider lange science-fiction roman 'Dune' (1965, da. 'Klit', 1978) regnes blandt de mest indflydelsesrige sci-fi romaner gennem tiderne.

1984

George Orwell

Hvis du tror, at 2 plus 2 er 4, har du ikke læst Orwells uforlignelige mesterværk . 

Originaludgave: 1949

Nyoversættelse: 2021

Mandelsolens planet

Françoise d' Eaubonne (f. 1920)

Glemt fransk roman bidrager til kønsdebatten og er et eksempel på science fiction, når det er bedst. Tidløs og skræmmende relevant.

A clockwork orange

Anthony Burgess

Beethoven, mælkebarer og grundløs vold i en dystopisk roman spækket med etiske dilemmaer. 

Filmatiseret i 1971 af Stanley Kubrik under titlen "A Clockwork Orange".

En verdensomsejling under havet

Jules Verne

En af Jules Vernes mest elskede fortællinger, nu i en ny, smuk udgave. Temaerne er eviggyldige og sætter fokus på menneskets umættelige behov for at herske.

Originaludgave: 1869

Fagre nye verden

Aldous Huxley

Menneskeligheden vendes på hovedet under et totalitært styre, hvor biologisk kontrol og masseproduktion udgør samfundets fundament. 

Originaludgave 1932

En fortælling om sangfugle og slanger : en hunger games-roman

Suzanne Collins

Suzanne Collins spoler tiden 64 år tilbage i denne veloplagte og uhyggeligt spændende forhistorie om Panem og Præsident Snow.

Tidsmaskinen

H. G. Wells

En tidsrejsende tager tusinder af år frem i tiden og oplever et skræmmende klassedelt samfund. H.G. Wells klassiker fra 1895 er enkelt skruet sammen, men aldeles banebrydende for sin tid.

Ringenes Herre

J. R. R. Tolkien

Den første komplette danske udgave af en ubestridt klassiker inden for fantasygenren i en nyrevideret oversættelse og med alle appendikser i deres fulde længde.

Vejen

Cormac McCarthy

Den Pulitzer-vindende forfatter Cormac McCarthy er død. Hans mest kendte værk er 'Vejen', der blev filmatiseret i 2009 under titlen 'The Road'. 

 

Kammerat Napoleon

George Orwell

Alle dyr er lige, siges det, men det lader til at være en sandhed med modifikationer. Kammerat Napoleon en perle, der bør kastes for såvel svin som mennesker.

Originaludgave: 1945