Logo
Bogliste

Årets bedste oversatte bøger 2022

Redaktionen har udvalgt i årets mangfoldige mængde af udenlandske bøger, der er oversat til dansk. Her er en perlerække af bøger med barsk bid, der bringer læseren både ubehag og svære dilemmaer.

Der er masser af aktualitet, når temaer kredser om magtforhold mellem kønnene, erindring og glemsel og diversitet og diskrimination.

Bøger på listen

Skammen

Annie Ernaux

'Skammen' sætter Ernaux’ forfatterskab i et større perspektiv ved at vise, hvordan en voldsom hændelse i barndommen bliver en livslang skam.

Ulvene fra evighedens skov

Karl Ove Knausgård

I lyset fra Morgenstjernen, der lod læseren hænge i åndeløs suspense, overrasker Karl Ove Knausgård i efterfølgeren med en omgang suveræn antispænding.

Ulvespring af Kerstin Ekman

Kerstin Ekman

Kerstin Ekman leverer et relevant og bevægende indspark om natur og bæredygtighed i fortryllende roman om aldring, eksistentiel tvivl og livslang kærlighed.

Livets omkostninger

Deborah Levy

Deborah Levys beretning om sin skilsmisse er en fantastisk smuk, tørt morsom og tankevækkende historie om livskrisens frisættende potentiale.

Den yngste

Fatima Daas

Fatima Daas er både en grænsebrydende kraft og et selvudslettende væsen, der tynges og splintres af selvhad.

Tiden er en mor

Ocean Vuong

Brutalt smuk digtsamling om sorg, tab, kærlighed, minder og om livet nu og her, som digteren forsøger at gribe og rumme.

Pige, 1983

Linn Ullmann

Stærk fortælling om erindring og glemsel og en grænseoverskridende oplevelse i ungdommen.

Mænd fra forskellige civilisationer

Shahrnush Parsipur

Flyd med sproget og overgiv dig til store eventyr fra et helt andet kulturelt perspektiv. Smuk kunst i koncentreret format.

Tyngdens regnbue

Thomas Pynchon

Med 50 års forsinkelse er Pynchons vanvittige mesterværk endelig udkommet på dansk. Et stykke litterær danmarkshistorie i sig selv. 

Lola omvendt

Monika Fagerholm

Syret og svimlende roman om magtens mekanismer i et lille lokalsamfund præget af tavshed efter en forbrydelse. Et must-read for alle Fagerholm-fans.

Mit menneske

Herbjørg Wassmo

Elegant og livsklog fortælling om kunst og kærlighed. Wassmo er mesterlig til at at blotlægge menneskelige relationer og livets svære valg.

Stensamlere

Merethe Lindstrøm

Et listigt hviskende, langsomt psykologisk portræt af to menneskers ravage og nødvendighed i hinandens liv. Professoren og sekretæren 2.0.