Logo
Bogliste

Årets bedste faglitteratur 2021

Faglitteraturen inviterer ind til emner, der spænder vidt fra personnære essays til molekylærbiologisk forskning og verdenshistorie med et blik på de kvinder, der gik forrest. Her er Litteratursidens bud på de bedste fra året der gik.

Her serveres indsigt i både personlige spørgsmål og bredere historie- og samfundsviden: det nære og svære skildres i behandlingen af psykotisk depression med elektrochok; anti-ageing udlægges i forskningsbaseret viden om kroppens hemmeligheder; mens storlinjede personskildringer giver adgang til både dansk erhvervslivs top-succes i Lego-koncernen og til en sansende storyteller, når H.M. Dronningen erindrer.

Et særligt indblik i klassiker-litteraturen kan erhverves i Dostojevskij - en introduktion af Tine Roesen, som er udkommet i anledning af 200 året og Niels Brunses Sådan er det at oversætte Shakespeare. Hvis man interesserer sig for litteraturen om litteratur findes der pulserende essays om bogens historie i Evigheden i et siv - historien om bogen.

Bøger på listen

Store Kongensgade 23

Søren Ulrik Thomsen (f. 1956)

Fortiden falder, og forfatteren fremskriver sine erindringer om morens sygdom og sit første berusende favntag med storbyen. 

Evigheden i et siv : historien om bogen

Irene Vallejo (f. 1979)

Alvorstungt, animeret, afsindigt grundigt researchet. Sådan er Irene Vallejos store, pulserende essay om bogens historie.

 

Gopler ældes baglæns

Nicklas Brendborg

Spændende, sprudlende og velfortalt bog giver en dybdegående viden om anti-ageing og kroppens hemmeligheder.

Jeg er hvad jeg husker : Efter elektrochokket: Mellem mirakler og mareridt

Peter Øvig

Peter Øvig har skrevet en vigtig, nuanceret og personlig dokumentarisk beretning om elektrochok, erindring og depression. 

Et liv med LEGO : en slægtshistorie

Jens Andersen (f. 1955)

Jens Andersen er en usædvanlig talentfuld fortæller. Med dette portræt af en ukuelig familie formidler han endnu et stykke levende danmarkshistorie.

En linje i verden

Dorthe Nors

Forfatter Dorthe Nors og fotograf Henrik Saxgren står bag den smukke bog, der beskriver kystlinjen fra Skagen til Huisduinen i Holland.

Dostojevskij - en introduktion

Tine Roesen

Det er en udsøgt fornøjelse at vandre rundt i den store russers skov af et forfatterskab med Tine Roesens introduktion under armen.

Undervejs : erindringer 1940-1972

Margrethe II og Tom Buk-Swienty

Oprigtig fortælling om et liv udover det sædvanlige er et spændende stykke danmarkshistorie med en vidunderlig fortæller.

"Sådan er det" - at oversætte Shakespeare

Niels Brunse

Med stor detaljerigdom beskrives 30 års samliv med Shakespeare, et samliv der har resulteret i nyoversættelser af samtlige 37 skuespil.

Kvinde kend din historie

Gry Jexen

En vigtig bog om nogle af alle de fantastiske foregangskvinder, der har banet vejen for frie kvinder.