Profil
AfMarit Haugaard

Medlem i

14 år 3 måneder
Bibliotekar, Århus Kommunes Biblioteker: 1978-2012
Redaktør - Vi anmelder: 2006-2012
Efterløn 2012
Er vendt tilbage til Litteratursiden som anmelder januar 2020, og det føles dejligt

Lykke er at lade sig opsluge af et andet univers, glemme alt omkring sig, kun tænke på, hvornår man kan slippe for alt det uvæsentlige (arbejde, sove, spise) og fortsætte, fortsætte indtil skuffelsens time oprinder, og bogen er læst til ende.

Jeg læser meget bredt, mest skønlitteratur, men en enkelt fagbog kan godt smutte med. Jeg sætter pris på gode krimier, mens SciFi ikke er så interessant. Vigtigst er dog et godt sprog, uanset om bogen er dansk eller oversat til dansk.

Jeg fik min første indføring i litteraturens verden, da min far læste højt for mig. Vi kunne 'Mio min Mio' udenad! Da jeg lærte at læse, læste jeg den om og om igen, og for nylig vovede jeg forsøget og læste den som voksen. Den stod distancen! Og det er jeg glad for, for den har altid stået for mig som noget helt enestående.

Handlingen er meget enkel, nemlig kampen mellem det gode og det onde. Og det er temaet i mange bøger, som er formidabel god læsning. Den fremmeste af slagsen er selvfølgelig J.R.R. Tolkiens trilogi 'Ringenes herre'. Den har jeg aldrig læst for sidste gang. Jeg var også en af de første i køen hos boghandleren, når en ny Harry Potter-bog udkom.

Se også min blog, Bøgernes labyrint - https://boegerneslabyrint.wordpress.com/

Anmeldelser af Marit Haugaard

Krigslys

Kan man stole på sine minder? Nathaniel må som voksen genhuske det, han tror at huske fra en ikke helt almindelig barndom i Ondaatjes fabulerende udviklings- og spionroman.

Brooklyn

Giv dig selv den gave at læse ’Brooklyn’ - vidunderlig, lavmælt psykologisk roman om at finde sine egne ben i verden. Filmatiseret som "Brooklyn" i 2015, instrueret af John…

Zulu

Krimi fra det moderne Sydafrika, men med dybe rødder ned i landets og kontinentets grusomme og blodige historie. Filmatiseret i 2013 af instruktør Jérôme Salle under titlen…

Mig og Yngve

"Mannen som elsket Yngve" - Gymnasieeleven Jarle bliver bedste ven med den salonanarkistiske Helge, og han bliver kæreste med klassens flotteste pige - Alt er således såre godt, da…

Mine piger

Adfærdspsykologen Fanny Fiske er rejst til Danmark som rekonvalescent, men da hendes danske veninde, den frygtede og berygtede klummeskriver Nina bliver fundet myrdet, må hun…

Månevind

Tilværelsen i en lille spansk by sidst i 1960'erne set gennem en drengs øjne. Foregår i de skelsættende dage omkring månelandingen i juli 1969, en euforisk tid, hvor alt synes…

Utz

I Prag træffer forfatteren den excentriske Utz, hvis kostbare samling af meissnerporcelæn er blevet holdepunktet i en politisk urolig verden og et værn mod øvrigheden og kvinderne.

Indhold af Marit Haugaard

 • Blog

  Ny skønlitteratur - august 2021

  Morten Brask, Marilynne Robinson , Sapfo, en engelsk hyggekrimi og et par debutanter, for slet ikke at snakke om genudgivelsen af Tove Ditlevsens digte – velkommen til en ny læsesæson.
  Læs mere
 • Blog

  Ny skønlitteratur - Sommer 2021

  Sommeren er over os, og mange af os glæder os til at få læseferie. Der er blandt andet nyt fra Thomas Korsgaard, Jón Kalman Stefansson, Edward St. Aubyn og en spændende irsk debutant.
  Læs mere
 • Blog

  Ny skønlitteratur - april 2021

  Et gensyn med Astrid Saalbach, Christina Englund og Klas Östergren er bare noget af det, vi kan glæde os til blandt april måneds udgivelser. Der er også flere interessant udseende debutanter.
  Læs mere
 • Blog

  Ny skønlitteratur - oktober 2020

  Velkommen til oktober månds udgivelser, der bl.a. præsenterer en Nikoline Werdelin der springer ud som romanforfatter, en Alberte Winding der skriver en selvbiografisk roman om at finde musikken, en næsten Booker-pris kandidat og en underholdende bog om det, der befinder sig under vore fødder. Samt nyt fra Jonas T. Bengtsson, Ida Jessen, Jan Guillou, Håkan Nesser og Olive Kitteridge – undskyld Elizabeth Strout. 
  Udvalget er som sædvanlig et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Bogforsider og data er hentet på forlagenes hjemmesider.

  Læs mere
 • Argentina - argentinsk litteratur

  Kentuki

  Af Samanta Schweblin

  Kentuki

  Menneskets trang til samvær og nærhed sættes på spidsen i spændende og foruroligende fremtidsvision, der er tankevækkende realistisk.
  Læs mere

  Ti minutters stilhed

  Af Claudio G. Fava

  Ti minutters stilhed

  Claudio Fava har skrevet en vellykket roman om et stykke af Argentinas mørke historie, vi ikke må glemme.
  Læs mere

  Metro

  Af Julio Cortazar

  Metro

  Argentinsk mesterfortæller udforsker storbyens mørke hjerte i veldrejet novellesamling.
  Læs mere

  Fugle i munden

  Af Samanta Schweblin

  Fugle i munden

  Argentinske Samanta Schweblin giver med sine noveller et urovækkende indblik ind i en underspillet mareridtsagtig virkelighed.
  Læs mere

  Redningsafstand

  Af Samanta Schweblin

  Redningsafstand

  Den Man Booker nominerede litterære gyser om børn, mødre og forgiftning i en argentinsk landsby føles som et foruroligende mareridt, der aldrig ender.
  Læs mere

  Ting vi mistede i ilden

  Af Mariana Enriquez

  Ting vi mistede i ilden

  I et vellykket mix af gys og socialrealisme fortæller de stærke noveller fra Argentina om en barsk virkelighed set med børns og kvinders øjne. Fortidens ondskab kiler sig ind på…
  Læs mere

  Fiktioner og andre fiktioner

  Ord dækker ikke for det Borgeske lærde og legende univers. Gennem labyrinter og spejle ophæver han tidens og verdens gang og skaber nye verdener.
  Læs mere

  Der er nogle typer dernede

  Af Antonio Dal Masetto

  Der er nogle typer dernede

  Lille, men væsentlig roman om hvordan angst og paranoia gennemsyrer en diktaturstat. Pablo har ikke noget at frygte – eller har han?  
  Læs mere

  Anatomen

  Af Federico Andahazi

  Anatomen

  Vi er i renæssancen; vi er i Italien; det er opdagelsernes tid, og denne på flere måder fantastiske historie handler også om en opdagelserejse: fundet af kvindens klitoris.
  Læs mere

  Conquistadoren

  Af Federico Andahazi

  Conquistadoren

  Eventyrlig rejseroman om aztekerkaptajnen Quetza, der kommer Columbus i forkøbet og opdager Europa.
  Læs mere

  En episode i en landskabsmalers liv

  I sin lille historiske roman om en landskabsmaler i Sydamerika udfolder Aira en besættende vision om forholdet mellem kunst og virkelighed.
  Læs mere

  Tangosangeren

  Af Tomás Eloy Martínez

  Tangosangeren

  Labyrintisk roman om Buenos Aires, om tangoen og om at gøre det rigtige.
  Læs mere

  Perla

  Af Carolina De Robertis

  Perla

  Et af ofrene for Argentinas militærdiktatur får stemme i denne gribende og følelsesladede fortælling om en ung kvindes søgen efter sin identitet.
  Læs mere

  Oxford-mordene

  Af Guillermo Martínez

  Oxford-mordene

  Man sluger denne krimi. Haps! Og bliver dybt fascineret af det sindrige spil mellem matematik og kriminalefterforskning.
  Læs mere
 • Colombia - colombiansk litteratur

  Livet i bakspejlet

  Af Marta Orrantia

  Livet i bakspejlet

  Hjertevarm og poetisk roman om alderdommen og de fortrydelser og skavanker, der følger med. 
  Læs mere

  Tiden ved Stillehavet

  Af Tomás González (f. 1950)

  Tiden ved Stillehavet

  Smuk colombiansk roman om radiologen Ignacio og hans store familie, der rejser til Stillehavskysten for at se på hvaler. År senere kigger Ignacio tilbage på denne sommer og blandet…
  Læs mere

  Kærlighed i koleraens tid

  Af Gabriel García Márquez

  Kærlighed i koleraens tid

  Fantastisk smuk og tragikomisk roman om en mand, der, i et koleraplaget Colombia, må vente 53 år, 7 måneder og 11 dage på at få den kvinde, han elsker. Filmatiseret af Mike Newell…
  Læs mere

  Breve fra en barndom

  Af Emma Reyes (f. 1919)

  Breve fra en barndom

  Brutale barndomserindringer i brevform fra 1920'ernes og 1930´ernes Colombia om en ensom opvækst uden omsorg er samtidig en poetisk fortælling fuld af håb og modstand.
  Læs mere

  Lyden af ting der falder

  Af Juan Gabriel Vásquez

  Lyden af ting der falder

  Roman om en sort periode af Columbias historie. Fortællingen om landets narkorelaterede konflikter flettes sammen med fortællerens historie Vinder af the International DUBLIN…
  Læs mere

  100 års ensomhed

  Af Gabriel García Márquez

  100 års ensomhed

  En gådefuld profeti, der går i opfyldelse, voldsomme og ødelæggende lidenskaber og civilisationens indtog er nogle af hovedingredienserne i denne fantastiske fortælling.
  Læs mere

  Carlos du som er borgmester

  Carlos vil være borgmester i den lille provinsby Támesis langt ude i Colombias bjerge, og det bliver han med hjælp fra de døde, nonnerne, luderne og 200 grønne papegøjer
  Læs mere

  Tilbage til den mørke dal

  Manuela har haft en hård opvækst i Columbia og genfinder sig selv som digter og elsker. I Madrid søger konsulen sin tabte elskede, Juana. Også digteren Rimbauds liv bidrager til…
  Læs mere

  At leve for at fortælle

  Af Gabriel García Márquez

  At leve for at fortælle

  "En forfatter har kun én bog i sig, og så skriver han den om og om igen", har Gabriel García Márquez efter sigende udtalt.
  Læs mere
 • Mexico - mexicansk litteratur

  Sæson for orkaner

  Af Fernanda Melchor (f. 1982)

  Sæson for orkaner

  Barsk historie om sociale forhold i en by i Mexico. For læsere af moderne latinamerikansk litteratur og for litterært interesserede læsere
  Læs mere

  Aura

  Af Carlos Fuentes

  Aura

  Mystisk, forførende kortroman foregår i lige dele forvirrende og dragende sammensmeltning mellem fantasi og virkelighed, akkompagneret af de smukkeste, gotiske illustrationer.
  Læs mere

  De vildfarne børns arkiv

  Af Valeria Luiselli (f. 1983)

  De vildfarne børns arkiv

  Valeria Luiselli skriver kompromisløst, kraftfuldt og poetisk. Det er som om, fortællingen flyder ud af hende. Som om romanen er hendes primærsprog.
  Læs mere

  Kroppen jeg blev født i

  Af Guadalupe Nettel

  Kroppen jeg blev født i

  Guadaupe Nettels beretning om sin opvækst som outsider i Mexico City og Sydfrankrig er en hyldest til de skæve eksistenser og deres kamp mod omverdenen.
  Læs mere

  Skønhedssalon

  Af Mario Bellatin (f. 1960)

  Skønhedssalon

  En skønhedsklinik for kvinder er indrettet som et hospice for mænd, der lider af en mystisk, dødelig pestlignende sygdom
  Læs mere

  Sæt og match

  Af Álvaro Enrigue

  Sæt og match

  Det vrimler med lurendrejere, liderlige lemmedaskere, lækre latinaer og latterlige lusepustere i denne pikareske roman, der er ualmindelig underholdende læsning.
  Læs mere

  De vægtløse

  Af Valeria Luiselli

  De vægtløse

  Den mexicanske roman er et magisk festfyrværkeri og en skriven-sig-ud af moderskabets isolation.
  Læs mere

  Hjerter i chili

  Af Laura Esquivel

  Hjerter i chili

  "12 roser, helst røde, 12 kastanier, 2 spiseskefulde smør, 2 spiseskefulde majsmel, 2 dråber rosen-essens, 2 spiseskefulde anis, 2 spiseskefulde honning, 2…
  Læs mere

  Årene med Laura Díaz

  Af Carlos Fuentes

  Årene med Laura Díaz

  'Årene med Laura Diaz' er en fremragende mexicansk roman; på én gang en slægtskrønike om en tysk-mexicansk familie og en fortælling om Mexicos historie.
  Læs mere
 • Litteratur fra Grænselandet

  Dagmar & Johannes

  Af Pernille Juhl (f. 1963)

  Dagmar & Johannes

  Pernille Juhl kombinerer kærlighed og krig i denne underholdende roman, som foregår i Sønderjylland og på Vestfronten under 1. Verdenskrig.
  Læs mere

  Sønderjylland : fortællinger fra grænselandet

  I den række af bøger, der kommer i anledning af 100-året for Nordslesvigs genforening med Danmark, skiller denne sig positivt ud med fantastiske fotos og begavede tekster.
  Læs mere

  Om hundrede år

  Af Anna Elisabeth Jessen

  Om hundrede år

  Anna Elisabeth Jessen, der har en baggrund som dokumentarist, skildrer en sønderjysk slægt gennem flere generationer med følgerne af Første Verdenskrig som den røde tråd.
  Læs mere

  Genforeningen : 1920

  Af Hans Schultz Hansen

  Genforeningen : 1920

  Der er meget at komme efter i den rigt illustrerede bog, der giver et godt indblik i både tiden før, under og ikke mindst efter Genforeningen og de to mindretal på begge sider.
  Læs mere

  Genforening

  Af Pernille Juhl (f. 1963)

  Genforening

  Levende og indsigtsfuldt portræt af en af hovedpersonerne bag kampen for at få Nordslesvig tilbage til Danmark, en kamp som kulminerede med afstemningen d. 10 februar 1920.
  Læs mere

  Jens og Marie : en genforeningsroman

  De historiske kendsgerninger danner en naturlig baggrund for den levende og nuancerede personbeskrivelse i Linda Lassens dokumentariske roman.
  Læs mere

  Genforeningen 1920 : da Danmark blev samlet

  Der vil uden tvivl komme flere bøger om Genforeningen frem til 100-årsdagen i 2020, men Simon Kratholm Ankjærgaards bog vil blive stående som et af de helt store værker.
  Læs mere

  Erna i krig

  Af Erling Jepsen (f. 1956)

  Erna i krig

  På samme tid et meget præcist billede af livet på Vestfronten og en røverhistorie af den ypperste slags. Én af Erling Jepsens allerbedste romaner.
  Læs mere

  Snedage

  Af Jan Christophersen

  Snedage

  En flot fortalt roman om hjemstavn – om at høre til og om at finde sig selv.
  Læs mere

  Stemte s’er

  Af Keld Conradsen

  Stemte s’er

  Fortælleren vender tilbage til sin barndomsby til sin mors begravelse. Et rørende og fængslende portræt af moren.
  Læs mere

  Fortiden er ikke hvad den har været

  Af Joachim Meyerhoff (f. 1967)

  Fortiden er ikke hvad den har været

  Meyerhoffs roman er underholdning i topklasse og ikke til at komme uden om, hvis man er til humoristiske bøger med vid og bid.
  Læs mere

  Christas to forlovelser

  Christas forlovede vender ikke tilbage fra 1. verdenskrig. I stedet bliver hun gift med hans soldaterkammerat og kommer til at leve et overklasseliv i Kolding. Som enke finder hun…
  Læs mere

  Over stregen - en Flensborg-krønike

  Dramatiseret familiekrønike som tager sin begyndelse i 1910, da den unge Maria tager til tysk Østafrika som missionærkone; Senere får vi skildret livet i Flensborg som dansksindet…
  Læs mere

  Men himlen lukker sine øjne

  Under 1. verdenskrig bliver de unge mænd i den lille dansksindede flække i Nordslesvig indkaldt til at kæmpe for tyskerne. Krigen og den spanske syge dræber mange, men trods alt…
  Læs mere

  De faderløse - en roman om Sydslesvig 1937-1950

  Romanen tager sit udgangspunkt i Sydslesvig i byerne Tønning og Slesvig og dækker årene 1937-1950. Vi følger drengene Wilhelm og Kars i deres opvækstår under og omkring 2.…
  Læs mere
  Sydslesvigpige

  Sydslesvigpige

  Af Karin Johannsen-Bojsen

  Sydslesvigpige

  Den sydslesvigske forfatter og kulturpolitiker Karin Johannsen-Bojsens (f. 1936) erindringer fra en barndom i grænselandet omkring 2. verdenskrig, om overflytning til dansk skole,…
  Læs mere

  Sydslesvigkvinde

  Af Karin Johannsen-Bojsen

  Sydslesvigkvinde

  Den sydslesvigske forfatter og kulturpolitiker Karin Johannsen-Bojsens beretter om studieårene i Danmark, Tyskland og England, tiden som lærer på Duborgskolen i Flensborg,…
  Læs mere

  Befrielse

  Af Gynther Hansen (f. 1930)

  Befrielse

  En midaldrende sønderjysk familiefar og bibliotekar ser tilbage på Besættelsen og tiden frem til nu med fokus på de svære minder om moderens alderdom, savnet af faderen og de…
  Læs mere

  Oprøret

  Af Siegfried Lenz

  Oprøret

  Da den 59-årige tesmager, Willy Wittmann mister smagsevnen og dermed livsgrundlaget, opsøger han sin bror, der er dambruger ved Slien. Men også hans livsgrundlag er truet
  Læs mere

  Når dagene strenges

  Af Hanne Reintoft

  Når dagene strenges

  Jens Peter deserterer fra tysk tjeneste under 1. verdenskrig og flygter til Danmark, men bliver efter genforeningen forenet med sin familie, selv om en del forbliver i Tyskland.
  Læs mere
 • Holland - hollandsk litteratur

  Aftenens ubehag

  Af Marieke Lucas Rijneveld

  Aftenens ubehag

  Modtageren af den internationale Bookerpris 2020 er en uafrystelig, stemningsmættet roman om en families sorg og barndommens tanker om liv og død.
  Læs mere

  Salt

  Af Marc Reugebrink (f. 1960)

  Salt

  Hollandske Marc Reugebrink har skrevet en dystopi og et forunderligt eventyr, der inviterer ind i Bruegels univers.  
  Læs mere

  Otmars sønner

  Af Peter Buwalda

  Otmars sønner

  Peter Buwalda leverer med ’Otmars sønner’ en stor læseoplevelse om et skæbnesvangert møde, der sætter tanker i gang om opvækst, livsværker og drømme.
  Læs mere

  Sommerhus med swimmingpool

  Psykologisk drama fuld af sitrende spændinger, undertrykte længsler og masser af hemmeligheder. Den helt rette bog at tage med på sommerferie!
  Læs mere

  Det smelter

  Af Lize Spit (f. 1988)

  Det smelter

  En stor roman om venskab, svigt og hævn, skrevet med psykologisk indsigt af debuterende belgisk forfatter.
  Læs mere

  Himlen over Paris

  Af Bregje Hofstede

  Himlen over Paris

  Hollandsk debutant imponerer med en roman, der med referencer til 1800-tallets kunsthistorie understreger sin pointe om, at stræber man efter det perfekte, mister man…
  Læs mere

  Sundhedsplejersken

  Af Nova Lee Maier

  Sundhedsplejersken

  Neglebidende spændende psykologisk thriller om den smukke og mystiske sundhedsplejerske Hennequin, som har yderst ubehagelige motiver.
  Læs mere

  Komedie i mol

  Af Hans Keilson

  Komedie i mol

  Et ungt hollandsk ægtepar skjuler under Anden Verdenskrig en jødisk flygtning, og det ændrer deres liv markant. Nænsom og fin lille bog om menneskelige relationer i umenneskelige…
  Læs mere

  Ovenpå er der stille

  Af Gerbrand Bakker

  Ovenpå er der stille

  Lavmælt og meget velfortalt roman om en stille eksistens – en af den slags romaner, som går ind under huden og er svær at slippe. Vinder af the International DUBLIN Literary Award…
  Læs mere

  Middagen

  Af Herman Koch

  Middagen

  Hvor langt vil du gå for at dække over noget, dit barn har gjort? Nogen forældre vil gå langt, meget langt.
  Læs mere

  En slags kærlighed

  Oprivende, nedbrydende, trist, oplivende? Det er ikke nemt at sætte en overskrift på denne hollandske roman om kræft og utroskab.
  Læs mere

  Bonita Avenue

  Af Peter Buwalda

  Bonita Avenue

  Familiesaga over 20 år om familien Sigerius der tilsyneladende lever det perfekte liv. I centrum står matematikprofessor og judomester Siem.
  Læs mere
 • Bolivia, Paraguay, Uruguay og Venezuela

  Nat i Caracas

  Af Karina Sainz Borgo (f. 1982)

  Nat i Caracas

  Rystende roman fra Venezuela om, hvordan en social reform kan udvikle sig, ikke blot til et diktatur, men til et kollektivt moralsk forfald.
  Læs mere

  Vores døde verden

  Af Liliana Colanzi (f. 1981)

  Vores døde verden

  Civilisation og overtro støder sammen i novellesamling af Bolivias unge, litterære stjerneskud.
  Læs mere

  Affekter

  Af Rodrigo Hasbún (f. 1981)

  Affekter

  En af Sydamerikas største litterære talenter er inspireret af virkelige hændelser i sin roman om politik, ideologi og en familie i sammenbrud.
  Læs mere

  Byen

  Af Mario Levrero

  Byen

  Kafkask fortælling, hvor hovedpersonen i et absurd, drømmeagtigt univers kommer ud for en række besynderlige hændelser og spøjse karakterer i sin søgen efter mening.
  Læs mere