Bog

Valg

Af (
2017
)

Anmeldelse

Valg af Jørgen Elklit

11 jan.20

Danmarks valgsystem er i internationale undersøgelser gang på gang kåret som verdens mest retfærdige, men er det ufejlbarligt?

Elklit er professor i statskundskab og har været valgobservatør og -rådgiver i en række lande. Han har derfor stor indsigt i forskellige valgsystemer og præsenterer os for en række i denne Tænkepause.

Vi kender vel alle forskellen på valgsystemerne i Danmark og fx USA, hvor vinderne i de enkelte valgkredse tager hele gevinsten. Samtidig har vi ovenikøbet systemet med tillægsmandater, der skulle udjævne de sidste forskelle, men betyder det, at det bedste af alle systemer er hundrede procent demokratisk? Næh – en ting er en spærregrænse, men mere alvorligt er det, at det er partiforeningerne, der opstiller kandidater, så det kun er et par procent af os, der bestemmer, hvem vi kan vælge imellem. Sådan er det ikke alle steder. Allerede på den anden side af Øresund kan du skrive, hvem du vil, på valgsedlerne. Til gengæld er de svenske valg langt mindre hemmelige end de danske.

Under læsningen kunne jeg ikke undgå at tænke tilbage på Niels Krause-Kjærs Mørkeland, der fik rokket ved min blinde tillid til det danske valgsystem.

Det er interessant at se, hvordan forskellige lande har indrettet sig og hvilke faktorer, der spiller ind. I USA har fastlæggelsen af valgkredsgrænser stor betydning for den demografiske sammensætning og dermed den politiske holdning, så det er en faktor, der kan manipuleres med, men også herhjemme kan store befolkningsudsving i valgkredsene få indflydelse på prisen for kredsmandater.

Og så kom der alligevel en række overraskende og interessante vinkler på et emne, hvis tørhed man nemt kan have forudfattede meninger om.

Bogdetaljer

Forlag
Aarhus Universitetsforlag
Faustnummer
53598889
ISBN
9788771843088
Antal sider
60

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer