Bog

Udvalgte værker af T.S. Spivet : vest, rejsen, øst

Af (
2009
)

Anmeldelse

Udvalgte værker af T.S. Spivet: vest, rejsen, øst af Reif Larsen

23 nov.09

Fuldstændig vidunderlig roman om drengen og kartografen T.S.’ sære liv .

12 årige Tecumseh Sparrow Spivet, også kendt som T.S., er kartograf. Han er så god, at han fejlagtigt bliver antaget som voksenekspert, tildelt den prestigefyldte Bairdpris og efterfølgende inviteret af The Smithsonian til Washington for at modtage prisen. Først overvejer han at røbe at han altså er et barn, men beslutter at han må af sted.

T.S. hjerne kan ikke filtrere og selektere. Alt bliver valideret som lige vigtigt og interessant. At navigere rundt og forstå verden er ikke T.S. spidskompetance. Derfor tegner han hvad han oplever, for derigennem bedre at forstå verden. Og tegne, det kan han! Alt bliver yderst konkret, man ville nok kalde det autistisk. Grafer over faderens whiskydrikkeri, faser i mænds skaldethed eller kort over McDonalds placeringer i North Dakota er blot få af T.S. utrolige illustratorproduktion.

Rejsen til Washington løser ingen mysterier for T.S. som er en meget særpræget dreng, men har bringes tættere på familien som mildest talt også er mærkelige. T.S. bror, Layton, er omkommet ved en vådeskudsulykke og T.S. har følt sig meget skyldig. Rejsen får dog det på plads og T.S. oplever og forstår for første gang at hans forældre elsker ham.

Alle de forklarende illustrationer i margin af romanen, er oceaner af digressioner. Man får en fornemmelse af hvordan det må være at ”hører og se alle fjernsynskanaler på en gang”.  Det er på alle måder overvældende, interessant og meget mærkeligt.

Sjældent har jeg moret mig så meget, for T. S. Illustrationer er så langt ude og det er så opmuntrende at møde mennesker der tænker anderledes. Samtidig er romanen også sørgelig, for midt i alt ”nørdetheden” , så formår familien ikke at tale sammen.

Umiddelbart minder bogen mig om Haddons 'Den mystiske sag om hunden i natten', eller om de to film om meget mærkelige familier 'The Royal Tennebaums' og 'Little miss Sunshine'. Bechdel’s 'Bedemandens datter' - en skøn graphic novel, kunne også være en i familien af bøger om sære eksistenser.

Gid denne herlige bog må få en masse læsere og hurra for nørderne der dimensionerer og facetterer livet.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Thomas Harder
Faustnummer
27982301
Graphic
Peter Stoltze, Stoltzedesign
ISBN
9788711434451
Antal sider
381

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer