Bog

Svinets blik. Lynhistorier

Af (
2009
)

Anmeldelse

Svinets blik af Per Gammelgaard

09 feb.09

Absurde og humoristiske små historier, der kredser om tilværelsens til tider ulidelige lethed og andre gange grusomhed.

76 små godbidder er hvad Per Gammelgaard serverer i ”Svinets blik”. En samling af lynhistorier (hvilket fascinerende ord) om alt lige fra forårets værste fjende i form af havemyrer og iberiske skovsnegle til hvem der har slæbt hundelort ind i opgangen.  Per Gammelgaard tager os i historierne med gennem et mangfoldigt landskab af mennesker og tanker, som karakteriserer vores tilværelse på godt og ondt. Flere historier er det rene sludder og mest til fornøjelig læsning og en trækken på smilebåndet. Der er dog også en alvor at spore hist og her, fx i ”Svinets blik”, som titlen er hentet fra.

En af de virkelig sjove historier er ”Dansk Marchforbund”. Her følger et udpluk: ”… For fire år siden arrangerede Karen Hansen en march, som hun kaldte Jorden rundt på 80 dage. Og hun mente det! Også da det viste sig, at hun var eneste tilmeldte. Hun gik så hurtigt, som benene kunne bære hende, og somme tider hurtigere end det. Man fandt hende på Lüneburger Heide, få kilometer fra Celle, marcherende frem og tilbage i en grøft…”.

Tonen er humoristisk og historierne absurde. Sproget er fint og fantasifuldt anvendt i historierne, og forfatterens egen stemme blander sig til kamp for det gode sprog: ”Nej, det er ikke køerne, der skal røgtes, men sproget, min moders stemme... Dårligt sprog medfører et trist liv og en primitiv kultur. Der må derfor kraftigt opfordres til sammenhold om og styrkelse af det danske sprog!”.

Hvis du binder an med denne samling historier, og den falder i din smag, så vil du med fordel også nyde Jens Blendstrups ”Toværelses med lykkelig udgang”, som også byder på et rablende absurd og humoristisk univers.

Bogdetaljer

Forlag
Hovedland
Faustnummer
27569439
ISBN
9788770701181
Antal sider
76

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer