Bog

Summen over engen

Af (
2016
)

Anmeldelse

Summen over engen af Dave Goulson

07 sep.16

Fantastisk bog om insekternes vidunderlige og forunderlige verden og samtidig en opfordring til os om at passe på den, inden det er for sent.

Jeg husker stadig min første fysiktime, hvor lærer Færch slog i bordet og sagde, at hans formål med fysikundervisningen var, at vi skulle undre os over naturen. Jeg kom til at tænke på ham under læsningen af ’Summen over engen’, for det er i sandhed en vidunderlig og overraskende verden, som vi får præsenteret i bogen.

Dave Goulson er engelsk professor i biologi med speciale i humlebier, og hans bog om netop humlebier ”Humlen ved det hele – mit eventyrlige liv med bier” lå længe på bestsellerlisterne, også da den udkom på dansk i 2015.

I 2003 købte Dave Goulson en nedlagt gård midt i Frankrig. Til gården hørte 30 hektar eng, og hans plan var at skabe en reservat, hvor alle dyr – sommerfugle, guldsmede, bier, mus, salamandre med mere -kunne leve et liv uden sprøjtemidler eller andre pesticider.

Han fortæller levende og meget morsomt om arbejdet med at bygge gården op, godt hjulpet af mange af sine studerende som lod sig lokke af god ost og billig rødvin, meget rødvin.

Alting gik ikke helt som han havde forestillet sig, og han måtte lære af forskellige fejl. Da de rev bygningerne ned, fyldte de al byggeaffaldet i et hul, som senere viste sig at være et vandhul, som var udtørret om sommeren, men som om vinteren var yngleplads for områdets salamandre. ”Når man tager i betragtning, at mit formål med at overtage gården, var at skabe et fristed for naturens dyr, så var det ikke nogen lovende begyndelse.” Hvad gør man så? At flytte byggeaffaldet var et uoverstigeligt projekt, så derfor beslutter han sig til at lave en meget større sø, og den skal gravesved håndkraft. Men den plan bliver ødelagt af en muldvarp!

Her er masser af spændende historier om et liv, som er ukendt for de fleste : om hvordan broget dødningeur – en borebille -  finder sin mage, om fluernes store betydning, selv om de for mange er ulækre og om hvor smarte blomster kan være for at tiltrække bier til bestøvning.

Til sidst bliver Dave Goulson mere alvorlig, i det han kommer ind på de mange arter, som langsomt er ved at forsvinde, blandt andet på grund af det øgede forbrug af pesticider, og hvad det kommer til at betyde for det fine samspil, som eksisterer i naturen. Det er uhyggelig læsning.

Dave Goulsons bog er morsom, oplysende og belærende på en god måde, og for mig har den betydet, at jeg nu betragter alle de kryb og insekter, der er i massevis omkring mig på en helt anden måde, og jeg helst undgår at træde på myrerne eller at slå til fluerne med en fluebasker.

For et par år siden læste jeg med stor fornøjelse Fredrik Sjöbergs bog om svirrefluer, ’Fluefælden’, som også fokuserer på insekternes verden, og som også fortæller om en verden, som vi i den grad skal passe på.

Bogdetaljer

Forlag
Don Max
Oversætter
Birgitte Steffen Nielsen
Faustnummer
51996690
ISBN
9788793166653
Antal sider
314

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer