Bog

Stenkisten

Af (
2006
)

Anmeldelse

Stenkisten af Kjell Eriksson

24 jul.06
Skribent

Uden for Uppsala køres en kvinde og hendes 6-årige datter ihjel af en flugtbilist. Tilfældighed eller mord?

Så barskt indledes anden bog i serien om kriminalkommissær Ann Lindell. Der er ofte en særegen vemodig stemning i dagens krimier. Rankins Rebus, Harveys Resnick, Mankells Wallander, Robinsons Banks eller Edwardsons Winter er ikke ligefrem festaber. Snarere er de Loneriders, som kæmper sig igennem hverdagens barske vilkår uden noget socialt liv ved siden af jobbet. Sådan er kriminalkommissær Ann Lindells liv også!

Hun kæmper med jobbet, som hun i øvrigt gør godt, mens hun forsøger at få hverdagen til at ligne et liv. Lindell havde faktisk en kæreste i "Lad jorden revne", men den tavse landarbejder og øbo Edvard med de stærke, smukke hænder krævede for meget, så det fik lov at glide ud. I "Stenkisten" forsøger hun igen en forsigtig tilnærmelse uden at stille for store forhåbninger.

Det er noget helt andet med sagen – for det gebét kan hun styre, og det gør hun yderst professionelt. 

Trafikmordene – for det er det naturligvis - på mor og datter i begyndelsen af bogen starter en lavine i lægemiddelfirmaet MedForsk. Samme morgen forsvinder den døde kvindes mand - forskningsleder på MedForsk Sven-Erik Cederén - sporløst, og han eftersøges i den tro, at han er flugtbilisten.

Cederén er indblandet i mystiske jordhandler i Den Dominikanske Republik, som man ikke kender noget til på MedForsk. MedForsk beskæftiger sig med forskning i neurologiske sygdomme som Parkinsons syge, og hertil bruges blandt andet forsøg på aber til udvikling af medicin, så inden bogen er ret gammel, er også dyreværnsaktivister indblandet.

Handlingen er som en langsomt malende mølle, der spytter resultater ud i den anden ende – ikke vildt dramatisk men gedigent og solidt håndværk. Forfatteren, som også er gartner, har smukke naturbeskrivelser fulde af duft, men også hans personer beskrives, så man føler sig forbundet med dem.

At Ann Lindell undervejs i dramaet opdager, at hun er blevet gravid ved et tåbeligt og tilfældigt møde med en bargæst, gør ikke bogen ringere. Skal hun få det barn, og hvordan skal hun fortælle Edvard fra Gräsö om fejltrinnet? Forholdet må ned at dykke nok engang.

Hvordan skal det dog ende? Det får vi måske at vide i "Prinsessen fra Burundi", som skulle udkomme senere på året. Men nyd nu blot "Stenkisten".

Oversat af Lena Krogh Bertram. Klim, 2006. 307 sider. Kr. 299,- 

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Lena Krogh Bertram
Faustnummer
26278406
ISBN
9788779553446
Antal sider
307

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer