Bog

Spændetrøjen

Af (
2006
)

Anmeldelse

Spændetrøjen af Aino Trosell

18 apr.06

En skoledreng bliver dræbt ved et vådeskud - eller er det overlagt mord? Læs mere i kuldslået roman fra det nordligste Sverige.

På en skoleudflugt bliver en 15-årig dreng i en højrød jakke dræbt af en vildfaren kugle fra en elgjagt. Hans moster Marlene er også med på udflugten og bryder helt sammen. Hjemmehjælperen Siv Dahlin kommer tilfældigvis forbi og tager sig af Marlene og får mere eller mindre ufrivilligt indblik i en række triste skæbner i den lille svenske landsby med det store tyndtbefolkede opland.

Siv får mistanke om, at der ikke er tale om noget vådeskud, men at drengen er blevet skudt med fuldt overlæg. Eller var det hans moster, som også var i en rød jakke, som egentlig skulle have været skudt?

Også gennem sit arbejde som hjemmehjælper og som sort rengøringshjælp i luksushytterne til fjelds bliver Siv konfronteret med tilværelsens skyggesider. Det kan være hård og omsorgssvigtet barndom, forsmået kærlighed, bristede illusioner, skuffelser, seksuelle fortrængninger, religiøs fanatisme, ensom alderdom, sygdom eller dødens uafvindelighed. Siv er stærk og kan klare meget, men det er svært for hende at forlige sig med sin egen skilsmisse, og at hendes voksne datter kun sjældent kommer på besøg.

Da Siv ikke kan lade omstændighederne omkring vådeskuddet hvile i fred, er der nogen, som forsøger at skræmme hende. Efter en dramatisk og formodet mordbrand tager begivenhederne fart, og Siv må kæmpe for livet.

Som krimi er ”Spændetrøjen” ikke særlig spændende før til allersidst, hvorimod den fungerer fint som en detaljeret og velskrevet skildring af marginaliserede liv i et nordsvensk randområde. Tror man, at ”Spændetrøjen” er en selvstændig krimifortsættelse til Aino Trosells to deciderede krimier med Siv Dahlin i hovedrollen: ”Så længe hjertet slår” fra 2003 og ”Se dem ikke i øjnene” fra 2004, vil man nok finde den for langsommelig og blive en anelse skuffet. 

Oversat af Palle Koch. Hovedland, 2006. 299 sider. Kr 259,-

Bogdetaljer

Forlag
Hovedland
Oversætter
Palle Koch
Faustnummer
26132126
ISBN
9788777398346
Antal sider
299

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer