Bog

Som svalen

Af (
1986
)

Anmeldelse

Som svalen af Anne Marie Ejrnæs

15 aug.11

Hun er døbt Thomasine. Der er mand i hendes navn. ”Han var hensynsløs og dumdristig, altid parat til at sprænge det gamle og prøve det nye med en rystende evne til at påføre andre lidelse.” Sådan er hun på godt og ondt.

Dansk guldalder – i begyndelsen af 1800-tallet – hvor kulturen blomstrer, enevælden synger på sidste vers, de toneangivende diskuterer kunst og politik  – og hvor kvinderne så småt lader sig høre.

Thomasine bliver født i 1773 i en rig borgerfamilie. Som 16-årig bliver hun gift med sin  huslærer P.A. Heiberg. Den purunge, meget uerfarne kvinde tumler ind kredsen, der kæmper mod censur og tvang. Revolutionstonerne lyder fra Paris. Ægtemanden bliver landsforvist – og Thomasine står nu alene med sønnen Johan Ludvig. Samtidig er hun dybt forelsket i den svenske grev Gyllembourg. Med ham oplever hun, hvad erotisk hengivelse er.

Hun vælger den svære vej og bliver skilt fra Heiberg. Det kræver mod og ægte passion at svigte en landsforvist og overlade sit barn til andre. Hun får brug for alt, hvad hun har i sig for at holde sammen på sig selv.

Thomasine er en sanselig kvinde med store følelser, som hun tillader sig at leve ud med de omkostninger og skrammer, det giver - også hos venner og familie. Hun får et rigt, spændende og udfordrende liv. Det er tiden, hvor Kamma og Knud Rahbek, Oehlenschlæger, H.C. Andersen, Marstrand, Kierkegaard og Heibergs er med til at sætte dagsordenen.

Anne Marie Ejrnæs skriver i et lyrisk, bevægende sprog om denne anderledes kvinde, som med sin sanselighed, sit intellekt og mod også griber en nutidig læser.

Andre forfattere er inspireret af  personer fra Guldalderen. Vagn Predbjørn Jensen har skrevet ’Isblomsten’ (1995) om Laura, der i det stille hjælper H.C. Andersen frem. Per Olov Enquist har i skuespillet ’Fra regnormenes liv’ (1981) beskrevet familieforholdet Heiberg og Gyllembourg. Birgitte Berntsens ’Fremmed af verden’ har hele personkredsen omkring H.C. Andersen med. Maria Helleberg har i flere romaner beskrevet perioden, senest med ’Kamma’ (2011) om Rahbek og Bakkehuset.

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Faustnummer
06369553
ISBN
9788702206463
Antal sider
230

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer