Bog

Skoven fra oven

Af (
2015
)

Anmeldelse

Skoven fra oven af Karen Filskov

12 jul.18

24 digte om naturen set fra oven. Man skal læse op, ned og rundt, da bogstaverne i digtene er sat sammen på mange måder, da litteraturen, naturen og beskueren ikke er faste størrelser.

En bog med digte om naturen, sat ind i hver sin figur, der afspejler indholdet af teksten.Bogen har en skøn og barnlig logisk måde at betragte verden på. Det er nemt at holde på fokus på den enkelte tekst, da teksterne er korte, informative og med en god rytme.

I digt 8, der handler om natuglen, starter teksten i uglefiguren således: ’Natuglen er et overvågningskamera. Er du en mus, tag hellere bangebukserne på. Uglen jager helt uden lyd og har øjne så skarpe som forstørrelsesglas. Er du en mus løb for dit liv’.

Myredigtet, nr. 10, giver fornemmelsen af at bogstaverne løber rundt som små myrer. I ’ordbenene’ og ’ordfølehornene’ er der ord, der ikke indgår i resten af myrefortællingen, men som alligevel genererer en masse viden og tilfører et ekstra lag til forståelsen. Ord som ’ myrekryb’, ’vuggestue’ og ’ myretue’, fortæller en masse om myrernes samfund og er lavet, så de ’stikker ud’ fra resten af myren som ben og følehorn.

Digt nr. 19 handler om haren. I harefiguren kan man læse at: ’En hare har to lange antenner ude, De kan fange alle lyde. Hele skoven knager som et spøgelseshus. Alle dyre hjerter banker løs i utakt’. En smuk måde at illustrere, at haren er et byttedyr.

Som voksen og bogmenneske er det vidunderligt at blive mindet om, at betydning har mindre betydning, når den legende tilgang betyder mest. Bogstaver og ord kan bruges til at illustrere med og kan tilføre et ekstra lag til den samlede oplevelse, og det hele skaber en fin pointe for både små og store. Selvom du ikke kan læse, kan du stadigt få en mening ud af figuren af en myre, der er sammensat af bogstaver. Når man kan læse, skabes en anden historie med konturdyrene.

Siderne i bogen er ensfarvede i rolige naturfarver, med enten sort eller hvid skrift, så man bevarer fokus på teksten, som udgøres af tekst og billede i ét.

Jeg kan ikke lade være at trække paralleller til Birgitte Krogsbølls listebøger, som efterlader mig på samme måde som denne. Rundtosset, på jagt efter flere lag og med lidt mere håb. Husk at tage tingene oppefra. Det giver det bedste og mest nuancerede billede af verden.

Denne bog indeholder eventyret om flåten, fakta om forskellige dyr og små narrative tekster, som eks. solsortens begravelse. En skøn højtlæsningsbog med masser af gode samtalemuligheder for børn fra cirka 6 år.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
51595459
ISBN
9788702168006
Antal sider
28

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer