Bog

Silkejægeren

Af (
2008
)

Anmeldelse

Silkejægeren af Albert Petersen

24 aug.09

En dansk kunsthandlers jagt på et forsvundet cambodjansk silketæppe væves ind i skildringen af en dyb forelskelse i den smukke, mystiske og utilnærmelige silkevæverske Savet.

Spændende og eksotisk kærlighedsroman om en kunstopkøber, der bliver engageret af den stenrige japanske forretningsmand Konitoto til at rejse til hovedstaden Phnom Pen i Cambodja for at opspore det kongelige ”Chans Silkeklæde”, som er et historisk og betydningsfuldt ikatvævet silketæppe. Klædet har samme status for det cambodjanske folk som f.eks. Guldhornene har for danskerne. Silkeklædet er åbenbart forsvundet fra jordens overflade, ingen har nogen anelse om, hvor det befinder sig. Måske er det solgt af de røde Khmerer til Thailand, måske er det blevet stjålet af vietnameserne?

Kunsthandleren tager til Cambodja, og under sin søgen efter det berømte silketæppe møder han silkevæversken Savet og bliver dybt betaget og forelsket i hende. Han har fået fortalt, at hun måske kan bringe ham på sporet af tæppet. I løbet af diverse eksotiske middage med nedsvælgelse af utallige store glas rødvin og den midaldrende kunsthandlers beundrende blikke, fortæller Savet om sin forfærdelige og traumatiske barndom og ungdom under de Røde Khmerers rædselsregime. Gennem samtalerne genoplever kunsthandleren i spredte flashback sin egen barndom og ungdom med en fjern og følelseskold far og en mor, der begik selvmord.

Bogens store styrke er så absolut beskrivelsen af det cambodjanske folk under Pol Pot, de ubeskrivelige rædsler og den meningsløse terror befolkningen udsættes for, og om, hvordan landet stadig lider af eftervirkningerne. Desuden er der nogle fantastiske og detaljerede beskrivelser af silkefremstilling, så man til sidst føler, at man næsten kan føle den dyrebare silke mod sin krop. Stemningen i bogen understreges af den meget flotte forside i smaragdgrøn broderet silke, hvor igennem man aner et smilende asiatisk kvindeansigt. Man får også et godt indblik i, hvordan der handles kunst og antikviteter over landegrænser, der skys ingen midler.

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Faustnummer
27423817
ISBN
9788779733107
Antal sider
251

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer