Bog

Se mig

Af (
2020
)

Anmeldelse

Se mig af Sanne Søndergaard

26 jun.20

Velskrevet og realistisk YA-roman viser bagsiden af den blankpolerede SoMe facade .

Zira og Alberte har været bedste veninder i folkeskolen, men nu hvor de er startet på samme gymnasium, gør de deres bedste for at undgå hinanden. Egentlig er deres historie vel kendetegnende for mange piger i deres alder, man kommer i puberteten og begynder at forandre sig, den ene ofte hurtigere end den anden, og pludselig er man blevet alt for forskellige og glider fra hinanden.

Zira og Alberte plejede at lave Youtube videoer sammen og havde deres egen kanal, men det, som for Zira mest var en leg og for sjov, er alvor for Alberte, som drømmer om det store gennembrud som youtuber. Alberte vil gerne ses og have opmærksomhed, en opmærksomhed hun føler Zira fik det hele af, da de stadig var veninder; Zira med hendes perfekte krop og flotte former. Men Zira har aldrig ønsket sig dén form for opmærksomhed, tværtimod har hun det skidt med at fyrene kigger på hende og bedømmer hendes krop. Derhjemme er der ikke meget hjælp at hente, hendes mor er død og faren er hele tiden efter hende med sin kritik.

Alt imens Alberte opnår stor succes som youtuber og bliver et kendt ansigt, lister Zira rundt på skolen og prøver at gøre sig så usynlig som muligt. Hun har det rigtig svært og savner Alberte, men kan heller ikke holde ud at se Alberte i den rolle, hun spiller overfor alle.
Alberte har det heller ikke nemt. Hun er ved at opbygge et image som den rolige, livskloge pige, der hviler i sig selv, men det er svært at opretholde den rolle i det virkelige liv på skolen og i mødet med den berømte youtuber Mikkel, som hun indleder et samarbejde med. Selvom det er en drøm der går i opfyldelse, går det ikke helt som forventet.

’Se mig’ er en virkelig god YA-roman, der beskriver problematikker, som er helt universelle i de fleste unges opvækst igennem teenageårene. Det interessante for mig som voksen læser er at se, hvor stor og vigtig en rolle, de sociale medier spiller i. Det interessante for den unge læser er nok at se bagsiden af de sociale medier, hvordan de giver et forfalsket og forbedret billede af vennernes liv. Jeg kan godt forstå, at der opstår mange misforståelser og jalousi, og at der ligger et hårdt pres på de unge i forhold til at fremstille sig selv på den bedst mulige måde. På den baggrund er det også nemt at se, hvordan de sociale medier kan give grobund til det selvhad, som Zira lider af.

Romanens primære målgruppe er de unge fra omkring 13 år, og den vil helt sikkert især appellere til pigerne. Det er også en meget relevant bog for voksne læsere, især for dem med teenagebørn. Jeg tror, den kan være en hjælp til nogle frustrerede forældre, som har svært ved at sætte sig ind i, hvorfor de sociale medier er så vigtige for deres børn. 

Sanne Søndergaard skriver meget levende og med gode dialoger, så det er let at identificere sig med pigerne. 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
48218059
ISBN
9788702263039
Antal sider
312

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer