Bog

Så længe hjertet slår

Af (
2003
)

Anmeldelse

Så længe hjertet slår af Aino Trosell

23 maj.03
Skribent

Siv er sygehjælper, måske lidt for velpolstret, har ingen særlige interesser og oplever sig selv "som fluen på væggen", som ingen ser.

Hun er lykkeligt gift med Jan og hemmeligt i sving med forberedelserne til hans 45-års fødselsdag. Han er aktiv fagforeningsmand og har ofte møder om aftenen. Hun har ikke megen familie, kun en gift datter, som lever sit eget liv. Men moster Ingeborg fra barndomsegnen Sälen betyder meget for hende, og de to snakker i telefon flere gange om ugen om alt mellem himmel og jord.

Hverdagen er ganske triviel, men hun føler lidt uro for Jan. I et interview på TV udtrykker han sig kritisk om den voksende nynazisme i Sverige. Fra den ene dag til den anden styrter hendes verden sammen. Hun opdager, at Jan har en affære med en yngre, smuk og slagfærdig kvinde, og næsten samtidig dør moster Ingeborg. Hun bliver kastet ud i sit livs krise.

Siv forlader Jan og flytter op i moster Ingeborgs hus i Sälen. Her stifter hun bekendtskab med den hjælpsomme og ganske tiltrækkende Niels, får arbejde på egnens store virksomhed, garveriet, får en lille killing af Niels og føler sig næsten lykkelig, når hun iagttager den. Hun har en affære med Niels og begynder at lege lidt med tanken om, at det måske kan blive til noget mere med dem.

En arbejdsulykke på garveriet spolerer den tilsyneladende idyl. Siv får mistanke om, at det er en forbrydelse, og med sin naivitet og ærlighed bliver hun noget af en udfordring med sine mange spørgsmål. Egnen har en fortid med kendte nazister som er tilgivet og glemt. Men tilsyneladenede eksisterer nazismen stadig.

Udover at bogen er en vellykket thriller, giver den også et meget socialrealistisk billede af Sverige. Skildringen af jobbet på plejehjemmet "fugleburet" er meget troværdig. Modsætningen imellem det hektiske og anonyme liv i byen Stockholm og det stille og ensomme liv i Sälen, hvor alle kender hinanden, virker rigtig. Ligeså skildringen af nynazismen, med dens fine netværk og gode udfoldelsesmuligheder i dag takket være internettet.
Den fanger lige fra begyndelsen i sin skildring af Livs tilværelse med planlægning af Jans fødselsdag. Da katastrofen indtræffer, tager spændingen langsomt fat og kulminerer med en hæsblæsende snescooterjagt i 35 graders kulde.

Bogen blev valgt som årets spændingsroman i Sverige. Året før udgav Trosell sin første spændingsroman Dyk, som jeg også gerne vil anbefale. Hovedpersonen er her en kvindelig dykker og plottet et ubådsforlis og dramatik i et trykkammer. Et helt andet emne som Trosell også skildrer ganske troværdigt og som viser spændvidden i forfatterskabet.

Oversat af Palle Koch. Hovedland, 2003. 302 sider. Kr 259,-

Bogdetaljer

Secondary title
Krimiserien med Siv Dahlin ; 1
Forlag
Hovedland
Faustnummer
24459535
ISBN
9788777396045
Antal sider
302

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer