Bog

Rådhus

Af (
1997
)

Analyse

Llambías, Pablo - Rådhus

Pablo Henrik Llambias er i den utraditionelle tekstsamling Rådhus gået på opdagelse på de danske rådhuse og fortæller samtidig en personlig beretning om egne tanker om livet.

Pablo Henrik Llambias (f.1964) debuterede i 1996 med novellesamlingen Hun har en altan. Han har siden skrevet fem bøger, tre romaner, en lille tekstbog, og Rådhus, der udkom i 1997.

Rådhus består af 17 småtekster og 275 fotografier af samtlige danske rådhuse. Teksterne hænger sammen på den måde, at de alle har den samme mandlige jeg-fortæller, der i nogle tekster beretter om sine forskellige eventyr og eskapader, og i andre reflekterer over filosofiske, kulturelle og eksistentielle spørgsmål. Han drager på rådhusbesøg, er på rejse i USA, deltager i middagsselskaber og får et barn. Rådhusbesøgene har sin baggrund i en rådhusundersøgelse Llambias foretog forud for sit arbejde med selve bogen, og som siden blev offentliggjort selvstændigt.

Rådhus' fortæller følger to spor: Et personligt, privat spor, hvor rejserne, barnets fødsel samt erfaringer med den nyfødte, står i centrum, og et mere alment spor, hvor fortælleren undersøger de kommunale beslutningsprocesser. At bruge denne flersporsteknik er karakteristisk for Llambias forfatterskab. Det personlige spor går igen i hans bøger, og danner derved en egen sammenhæng mellem hans udgivelser. Det er også karakteristisk, at det er op til læseren at kombinere mellem de forskellige spor og sætte teksterne i forhold til hinanden. De afsluttende fotos af de danske rådhuse giver læseren lyst til selv at foretage en undersøgelse af sit eget rådhus indretning og udseende. "Står der en skulptur foran "mit" rådhus og hvorfor?"- spørger man sig selv.

Kilder, links og centrale værker

24 maj.02

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
21898775
ISBN
9788700295667
Antal sider
116

Tema

Tendenser i 90'ernes litteratur

En række af nutidens bedste forfattere debuterede i 1990’erne, hvor kortprosaen og minimalismen var i højsædet, mens flere kritikere kaldte på litteratur, der handlede mere om samfundet end om sproget.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer