Bog

Profitøren

Af (
2006
)

Anmeldelse

Profitøren af Tom Kristensen

18 sep.06

Hvad får en 80-årig mand til at lave en gidselaktion og true med at springe et rederi i luften? Gamle hemmeligheder er sivet ud, og regnskabets time kommet i denne norske thriller.

Gidseldramaet udspiller sig i vor tid og viser sig at være personligt rettet om rederiets direktør, Langholm jr., hvis far ejede rederiet før ham og blandt andet drev forretningen i årene under 2. verdenskrig. Gidseltageren, Olav Johansen, sejlede som sømand på rederiets skibe under 2. verdenskrig, et job der gav ham dybe står på sjælen. Men hvad er det, der får ham til at reagere så mange år efter? En gammel hemmelighed er sivet ud. En hemmelighed direktør Langholm jr. for alt i verden ikke ønsker offentliggjort.

På samme tid på den anden side af gaden sidder Stine Lindh, som er historiker og skriver på en afhandling om krigsprofitører under 2. verdenskrig. En af hendes studerende er i gang med at skrive en opgave om netop Langholms rederi under 2. verdenskrig. Ved et tilfælde får han fat i nogle gamle, kodede dokumenter fra krigens tid. Stine Lindh går videre med sagen, og pludselig står hun med en farlig viden om Langholms rederi.

Handlingen i "Profitøren" foregår i højt tempo og veksler mellem vor tid og tiden under 2. verdenskrig. I tiden under 2. verdenskrig følger læseren den tidligere direktør Langholm og de sømænd, der arbejde på hans skibe. Tilbageblikkene til 2. verdenskrig er med til at gøre handlingen stærk og efterlader indtryk til eftertanke.

"Profitøren" er den norske forfatter Tom Kristensens fjerde roman. Det er dog den første, der udkommer på dansk, men forhåbentlig ikke den sidste, for Tom Kristensen gør det fantastisk godt!

"Profitøren" er en thriller med format, og spændingen holdes hele vejen igennem, hvilket gør det utrolig svært at lægge den fra sig, før den sidste side er vendt. En overbevisende og anbefalelsesværdig roman.

Oversat af Henriette Houth. Cicero, 2006. 287 sider. Kr. 279,95

Bogdetaljer

Forlag
Cicero
Oversætter
Henriette Houth
Faustnummer
28816421
ISBN
9788777146770
Antal sider
285

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer