Bog

Politik der forandrede Danmark

Af (
2012
)

Anmeldelse

Politik der forandrede Danmark af Kaare R. Skou

01 nov.12

En utraditionel Danmarkshistorie, der består af en række punktnedslag i Danmarks nyere historie centreret omkring love, der fik en vidtrækkende betydning.

Kaare R. Skou er politisk journalist, og hans viden om dansk politisk historie er betragtelig. I denne bog puster han støvet af lovene og viser, hvordan de påvirker de helt almindelige danskeres hverdag.

Bogen går kronologisk til værks og starter med 1848, hvor den almindelige værnepligt indføres, og den slutter med Danmarks tilslutning til EU’s finanspagt og vedtagelsen af budgetloven i 2012, affødt af den økonomiske krise i Europa. Bogen kommer omkring skelsættende begivenheder i Danmarks historie inden for bl.a. det sociale område, arbejdsmarkedet, skolevæsenet, samfærdslen, retsvæsenet og meget mere. At Danmark også er en del af det globale fællesskab, ses bl.a. af afsnittet, der beskriver, hvordan Den Europæiske Menneskerettighedskonvention stille og roligt blev indarbejdet i danske love og bekendtgørelser. Bogen omhandler ikke udelukkende nye lovændringer, men også fortolkning af gældende lov som i afsnittet om Muhammed-krisen.

Forfatteren nøjes ikke med at referere de politiske debatter i forbindelse med lovforslagene. Han fortæller også om baggrunden for lovforslagene og sætter dem ind i en større, politisk sammenhæng. Han giver et levende indtryk af det politiske spil, de politiske studehandler, slagsmål mellem partierne og på tværs af partiskel. Undertiden med morsomme detaljer, som da Informations Søren Vinterberg i forbindelse med den politiske uenighed om placeringen af TV 2 sarkastisk foreslår Råbjerg Mile, som jo netop er en vandreklit og derfor et ideelt, mobilt hovedkvarter. Desuden viser forfatteren, at det langt fra altid er toppolitikerne, som sætter sig spor i den lovgivning, der viser sig at være af betydning for fremtiden, og at datidens politikere næppe kunne forudse, hvilke love der kom til at skabe de største samfundsændringer.

Kaare R. Skou er en glimrende formidler, hvis holdninger skinner tydeligt igennem, og han forener på veloplagt vis det underholdende med det oplysende. Dertil kommer, at bogens layout er indbydende med velvalgte, samtidige fotos som indledning til afsnittene. Som forfatteren skriver i forordet, er bogen oplagt både for studerende og for alle med interesse for dansk politik. Bogen kan naturligvis læses i sin helhed, men opbygningen i femogtres uafhængige afsnit gør, at man også med fordel kan læse udvalgte afsnit.

Bogdetaljer

Forlag
Sohn
Faustnummer
29581754
ISBN
9788771220643
Antal sider
586

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer