Bog

Pigen med det tidsindstillede hjerte

Af (
2015
)

Anmeldelse

Pigen med det tidsindstillede hjerte af Peter Swanson

04 maj.15

Amerikansk krimi i bedste crime noir og Pulp Fiction stil. Gysermesteren Hitchcock har tydeligvis også været inspirationen for denne uforudsigelige og raffinerede spændingsroman.

George Foss er en mand i fyrrerne, single og med et ”on and off” forhold til Irene. Han er ansat på et anerkendt litteratur magasin, men i virkeligheden keder han sig umådeligt i sit fastlagte og triste rutine liv. En aften støder han pludselig på sin store ungomsforelskelse Liana Dexter, som han havde et kort og hektisk forhold til på universitetet. Liana begik tilsyneladende selvmord under en juleferie, men da George tog til hendes fødeby opdagede han, at hun overhovedet ikke var død men havde påtaget sig en anden identitet for at komme ind på universitetet, og at hun siden forsvandt mistænkt for mord på både sin far og den pige, hun byttede identiteter med.

Nu er hun altså igen dukket op, og George, som stadig har stærke følelser for hende, indvilliger i at hjælpe hende med at levere nogle stjålne penge tilbage. Men Liana har sin egen skjulte dagsorden, og snart er George viklet ind i et dødeligt spil, der både omfatter mord, tyveri af diamanter og skumle personer, der både truer og anvender fysisk vold.

Denne debuterende forfatters thriller emmer i den grad af stemningen og skrivestilen fra de gamle mestre inden for denne særlige krimigenre: Dashiel Hammett, Graham Green og ikke mindst den helt nye tegneserie ”Fatale” (Foreløbig to bind på dansk). Swanson tager på fremragende vis tråden op. Han er en excellent historiefortæller med en udsøgt evne til at vende og dreje sin historie, og han holder suverænt spændingen ved lige ved stort set at lade hvert eneste kapitel slutte med en overraskelse – en cliffhanger. Spændingskurven får oven i købet yderligere hak opad, ved at den aktuelle historie i tilbageblik skildrer begivenhederne 20 år tidligere. Der er i det hele taget fuld fart over handlingen, og læseren rives hurtigt med ind i det voldsomt indviklede og meget udspekulerede plot. Personerne fremstår derimod ikke særligt tydelige, og den godtroende og naive George vil givet virke irriterende på mange.

Hvis man er til de mere fyldige og beskrivende skandinaviske krimier, vil denne ”tynde” sag på under 300 sider da nok heller ikke sådan umiddelbart have den store appel, men Swansons bog er alligevel på mange måder et friskt og anderledes pust i den enorme mængde af krimier, der udkommer årligt. Og underholdningen fejler bestemt ikke noget, så bogen får hermed en anbefaling.

Originally published by Arne Larsen, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Anton & Ludwig
Oversætter
Susanne Ove
Faustnummer
51687310
ISBN
9788793187085
Antal sider
280

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer