Bog

Pavel & jeg

Af (
2009
)

Anmeldelse

Pavel & jeg af Dan Vyleta

26 okt.09

Fremragende historisk spændings roman fra Tyskland 1946. Krigen er forbi eller er den?

Tyskland har overgivet sig for mere end et år siden. De allierede har delt Berlin op i sektorer, og den tyske befolkning er ved at dø af sult og kulde. Ubetinget overgivelse er blevet den forventede livsform.

Den amerikanske soldat Pavel pisser blod og døjer frygteligt med nyrerne. Han bor sammen med en tysk dreng i en iskold lejlighed. Drengen er medlem af en nærmest dickensagtig drengebande, der kæmper for ren og skær overlevelse.

Pavel får besøg af en ven, der medbringer liget af en dværg. Han overtales til at gemme liget, og vennen forsvinder. Meget hurtigt finder Pavel ud af, at hans ven er død på grusom vis, og at dværgen, han ”ligger inde med”, er dobbeltagent.

Pavels underbo Sonja, der har fået et britisk pas stillet i sigt, overlever som holdt kvinde. Hendes ”elsker”, den fede britiske officer Fosko, opdager, hvad Pavel har gemt, og at han muligvis også har kendskab til nogle forsvundne mikrofilm…

Romanen er vanvittigt spændende, hele stemningen i Berlin 1946 er paranoid, alle lurer på alle. Og man føler virkelig med personerne, der er ved at dø af kulde og sult. Sonjas skæbne genkender jeg også fra de meget velskrevne og rørende dagbogsoptegnelser ’En kvinde i Berlin’. Pludselig bliver der sat endnu flere ord og følelser på de rædsler og efterfølgende fortrængninger tyske kvinder og mænd har måttet gennemleve. Men også skrækkelige eksempler på, hvor fanatiske mange svorne nazister var.

Vyleta er et stor talent, han formår at give os et originalt bud på efterkrigstidens Tyskland og stemme til de uhyrlige overgreb almindelige tyskere har måttet døje efter krigen. Og så er det genialt, at man er langt inde i bogen, før det går op for en, hvem jeg fortælleren egentlig er.

Bogdetaljer

Forlag
Cicero
Oversætter
Marielle Nielsen Hansen
Faustnummer
27942563
Graphic
stoltzedesign
ISBN
9788770790109
Antal sider
266

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer