Bog

Pariseren

Af (
2019
)

Anmeldelse

Pariseren af Isabella Hammad

20 sep.19

Uforglemmelig palæstinensisk slægtsroman fortæller medrivende om det gamle Palæstina, kærlighed, længsel og tilhørsforhold.

Midhat Kamal er den centrale hovedperson i denne store medrivende slægtsroman, der foregår i Palæstina og Frankrig fra 1914 til 1936. Midhat stammer fra Nablus, og som 19-årig er han på vej til Frankrig for at læse til læge. Han bliver forelsket, men faren kalder ham tilbage til Nablus i hans forretning. Han bliver for altid præget af sit ophold i Frankrig.

Det er en gedigen klassisk fortælling om tilhørsforhold, om længsel, frihed, kærlighed, kulturforskelle samt et nuanceret indblik i den palæstinensiske frihedskamp skrevet ud fra slægtninge og venners deltagelse. De komplicerede konflikter, der både er i sindet, i relationerne og i de geopolitiske vilkår er skrevet med en formidabel indsigt. Det er en roman, man lader sig fuldstændig opsluge af og aldrig vil glemme.

Palæstina efter 1. Verdenskrig med Osmannerrigets fald blev centrum for et kompliceret storpolitisk spil, der gav store konflikter mellem jøder og arabere. Området blev sat under britisk mandatstyre. Der blev dannet politiske foreninger på begge sider, men den massive jødiske indvandring betød voksende indflydelse fra jøderne og Zionistbevægelserne. Staten Israel blev først dannet i 1948.

Romanen indkredser altså vigtige begivenheder mellem 1914 og en omfattende generalstrejke i 1936, der udviklede sig til et større arabisk oprør. Nablus, der er omkranset af to bjerge, er beskrevet som en traditionel, gammel muslimsk by med hvide huse, duftende haver og kølende damme. Alle kender alle, og sladder bliver til myter, der fortælles igen og igen. Det er her, Midhat bliver født som søn af en velhavende klædehandler. Moren dør, da han er to år, og faren får en ny kone og nye børn. Han går i gymnasiet i Konstantinobel, og for at undgå militærtjeneste bliver han sendt til Montpellier i Frankrig, hvor han skal læse medicin. Her bor han hos familien Molineau, og han forelsker sig i datteren, Jeanette. Pga en misforståelse flytter han til Paris og læser historie og færdes her blandt eksilsyrere, der alle har en mening om deres hjemlands politik.

Her oplever han moderniteten, som han prøver at tilpasse sig, men han kommer til at føle sig kulturelt underlegen, idet han ikke kan aflæse koderne. Denne kløft mellem det ydre og indre liv bliver skelsættende, idet han resten af sit liv bliver en iagttager og forsøger at indfri alles forventninger. Faren kalder Midhat hjem, for at han skal bestyre forretningen i Nablus. Her bor han hos sin bedstemor, der finder en kone til ham. Og han stifter familie, men franske Jeannette spøger.

Romanen er mættet med fortællinger om skæbner, forventninger, traditioner, familiernes styrende bånd samt følelsernes veje og vildveje. Forfatteren jonglerer let rundt i det store persongalleri, hvor begivenhederne også ses fra kvindernes og børnenes side. De politiske uroligheder påvirkede familien, idet Nablus spillede en central rolle i oprøret mod briterne.

En facetteret roman om en interessant periode i Palæstinas historie, som på smukkeste vis beskriver det komplicerede samspil mellem politiske og kulturelle kræfter, der sætter sig spor i karakterudvikling og identitetsdannelse.

Isabella Hammad er født i 1992 i London og har skrevet romanen med baggrund i sin oldefars historie. Den er ved at blive oversat til mange sprog og høster overalt rosende omtale.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Oversætter
Nete Harsberg
Faustnummer
46919823
ISBN
9788740053289
Antal sider
589

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer