Bog

Parfumen

Af (
1985
)

Anmeldelse

Parfumen af Patrick Süskind

04 aug.08

Følg den gådefulde Jean-Baptiste Grenouilles jagt på den fuldkomne parfume og bliv frastødt og fascineret undervejs.

Anbefalet af bibliotekar Ditte Krogh, Ballerup Bibliotek

I det 18. århundredes stinkende Paris fødes en dreng af en fattig, ugift kvinde i en fiskebod. Han gemmes af vejen mellem fiskeaffaldet, men har ikke til hensigt at dø. Han sætter i et skrig, bliver fundet - og moderen halshugget.

Således begynder en omtumlet tilværelse for den mærkelige lille dreng, der er født helt uden egen lugt, men til gengæld udstyret med en overnaturligt stærk og veludviklet lugtesans. Af myndighederne døbes han Jean-Baptiste Grenouille.

Som ung mand møder Grenouille ved et tilfælde en velduft, der overgår alt, hvad han nogensinde har mødt – duften af en sart og smuk, ung kvinde. Besat af denne duft myrder han kvinden, men duften forgår kun alt for hurtigt. Han sætter sig derfor for at finde en måde til at bevare denne enestående duft, for med den vil han skabe den mest fuldkomne parfume. En parfume, hvormed han kan lægge verden for sine fødder…

’Parfumen’ er en usædvanlig bog med en usædvanlig ”helt”. Den er kulørt, underholdende og ekstremt spændende, men virker samtidig også meget gennemresearchet og troværdig i sit portræt af Frankrig i det 18. århundrede og i sin detaljerede beskrivelse af kunsten at lave parfume på den tid.

Süskind er en djævleblændt god fortæller, hans sprog er en fornøjelse. Når han i starten af romanen beskriver lugten af Paris den hede julidag, hvor Grenouille fødes, er det lige før lugtene stiger op fra siderne i bogen.

Og hovedpersonen er slet ikke nogen helt. Nok er han et geni, men også en mand så totalt blottet for menneskelighed og følelser, at man frastødes af ham snarere end at sympatisere og identificere sig med ham.

Men med Süskinds pensel er han og hans univers af overmenneskelige lugtindtryk malet så klart og stærkt op, at han også bliver forfærdelig fascinerende. Og et øjeblik tager man sig i, sammen med ham, at drømme om den fuldkomne parfume…

Parfumen er filmatiseret i 2006 med Ben Whishaw i hovedrollen og Tom Tykwer som instruktør. Filmen er en lidt bleg gengivelse af romanen og mangler mange facetter. Den kan dog alligevel anbefales for det rent visuelle, som fint rammer stemningen i bogen.

Süskind, Patrick: 'Parfumen'. Oversat fra tysk af Birgitte Brix efter 'Das Parfum'. Lindhardt og Ringhof, 2000. 232 s.


Lån bogen på Bibliotek.dk eller Køb bogen

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
06286879
ISBN
9788775609420
Antal sider
232

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer