Bog

Operation Fritham

Af (
2012
)

Anmeldelse

Operation Fritham af Monica Kristensen

02 apr.12

Fascinerende og fagligt velfunderet beretning om voldsomme begivenheder på Svalbard under krigen, der trækker dybe spor mange år senere

Historien tager sit udgangspunkt i flere dramatiske hændelser under den tyske besættelse af Norge.

I 1942 drager nogle nok naive unge nordmænd af sted i en lille isbryder og et hvalfangerskib af sted mod Svalbard for at nedkæmpe tyskerne. Noget går galt undervejs, og tyske bombefly finder skibene.  Hvem lækkede aktionen til tyskerne? Var der en spion ombord? 

Næsten 60 år senere samles de veteraner, der stadig lever, og det omfatter både nordmænd, englændere og tyskere på Svalbard for at mindes de overlevende.
Historien har en yderligere vigtig sidehandling, hvor en præst ved et fjerntliggende kapel findes brutalt myrdet sammen med to tyske soldater. Samtidig er en værdifuld ikon forsvundet fra kapellet, som var tilknyttet den russisk-ortodokse tro og benyttet af samerne i området.

Historien er baseret på virkelige hændelser, forfatteren er virkelig hjemme levevilkårene i polarområderne, men hun har i denne nyeste roman kastet sig ud i fortælletekniske eksperimenter, der faktisk lægger ufortjente hindringer ud for læseren.

Handlingen springer - helt uvarslet - i tid, den stakkels læser, der som undertegnede havde glædet sig til denne efter med fornøjelse at have læst de to første bøger, har ikke en chance. ”Hov – hvor er vi nu henne?” tænker man og blader tilbage. Der er også mange personer at holde styr på, inklusive den navnløse mulige morder, der befinder sig lige midt i flokken af tilrejsende veteraner.

Når alt det så er sagt, er det naturligvis rigtig godt at møde en krimi under andre himmelstrøg, ligesom det er godt at læseren udfordres til at holde øjnene åbne og koncentrationen skærpet, historien er spændende, og sysselmandsbetjenten Knut Fjeld har noget af en opgave her.

Forfatteren er en anerkendt polarforsker, hun ved helt præcis, hvad hun fortæller om, når historien foregår på Svalbard. Hendes to foregående beretninger, ’Hollændergraven’ og ’Kulungen’, var solidt funderede i Svalbard, i faglighed og et naturligt drive i plottet.

Bogdetaljer

Forlag
Sohn
Oversætter
Steen Sohn
Faustnummer
29231974
Graphic
Christine Clemmensen
ISBN
9788771220407
Antal sider
294

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer