Bog

Nikolas og løven

Af (
2014
)

Anmeldelse

Nikolas og løven af Elisabeth Brozowska

13 dec.19

Et gevær, en løve, en lille dreng, en tandlæge – og masser af is. Det er ingredienserne i en af de klassiske Ælle Bælle bøger. 

Hvis man var barn i 70’erne eller 80’erne, husker man måske de små Ælle Bælle Bøger, som udkom første gang i starten af 1960’erne. Jeg havde selv adskillige, og flere af dem har jeg stadig i dag, hvor jeg kan læse dem for mine egne børn. Især husker jeg 'Ællingen Anker', 'Tornerose' og 'Fest i Zoo'.

Serien udgives stadig, og mange af de ældre titler er genoptrykt. Det var derfor en stor fornøjelse at læse et par af dem, jeg ikke kender, for mine børn. Den første vi læste var 'Nikolas og Løven', som blev udgivet første gang i 1967. Den handler om den lille dreng Nikolas, der får et legetøjsgevær i fødselsdagsgave. Hans første indskydelse derefter er, at han vil ud og skyde en løve!

Han møder Løven Simba, der er gammel og meget nervøs for at blive skudt. Nikolas kommer dog til at skyde løvens sidste tand ud, og løven er ulykkelig. Fra da af holder de to sammen, og Nikolas gør, hvad han kan, for at hjælpe løven. De ender ved tandlægen, som laver et fint nyt løvegebis til Simba. Bagefter spiser de is sammen, og det ender med at Simba, der med sine flotte nye tænder ser 10 år yngre ud, møder den unge smukke Simbaline, som han gifter sig med.

Bogen er ikke helt up to date, hvad angår kønsroller – Nikolas får et gevær i gave, løven gifter sig med en yngre og smuk løvinde etc., men når det så er kommenteret, så er det en sød historie, der for børnene handler lige så meget om, at man skal være gode ved hinanden, passe på dyrene og desuden også passe på sine tænder. Bogen kan fint læses som forberedelse til et tandlægebesøg eller en snak om tandbørstning, da det også fylder lidt i bogen.

Tegningerne er utrolig fine, lidt retro – men jeg er vild med dem. De holder den dag i dag. Alt i alt en skøn lille historie der passer til aldersgruppen 2-4 år.

Bogdetaljer

Forlag
Carlsen
Faustnummer
53606369
ISBN
9788711336502

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer