Bog

Morgendagens odds

Af (
2015
)

Anmeldelse

Morgendagens odds af Nathaniel Rich

15 jun.15

Hvem skulle have troet, at en historie om en neurotisk matematiker og hans frygt for alting kunne være interessant? En spændende og velskrevet eksistentiel undergangsroman.

Mitchell Zukor har altid været bange og nervøs for alting. Han interesserer sig for og studerer intenst allerede som helt ung alle mulige katastrofeteorier og artikler om farligheden ved stort set alting. Efter universitetsuddannelsen, bliver han ansat i et firma, FutureWorld, som efter jordskælvet i Seattle (hvor en masse firmaer mistede formuer i erstatningssager) har satset på en niche i lovgivningen, som lige netop fritager virksomheder for erstatningskrav i tilfælde af katastrofer.

Mitchells arbejde og hans egen frygt gør ham formidabel til det at fortælle og skræmme mulige klienter med alle mulige veldokumenterede og matematisk nøje udregnede dommedagsscenarier, så de lader sig forsikre mod enorme summer. Mitchells omhyggelige undersøgelser peger på en mulig katastrofe, der vil ramme New York, og da katastrofen rent faktisk sker, og orkanen Tammy totalt smadrer byen, må han helt praktisk konfrontere sin egen frygt. Sammen med veninden Jane begiver Mitchell sig ud på en farefuld rejse gennem en oversvømmet og totalt ødelagt storby.

Rejsen og kampen for overlevelse vil ændre Mitchells syn på tilværelsen og hans egen rolle i den moderne verden, underbygget af dette fine citat fra bogen; ”Fremtiden er ikke, hvad den har været”.

Som nævnt er dette en roman, der virkelig overrasker positivt. Den umulige hovedperson og den i princippet ligeså umulige handling ender med at blive noget af en interessant oplevelse.

Forfatteren skriver for det første aldeles fremragende, og der er masser at tænke over undervejs:

Den moderne civilisation og dens skrøbelighed, meningen med livet, og hvad man vil gøre med dette ene korte liv og andre dybsindige emner. Disse store eksistentielle spørgsmål serveres i en medrivende og lettere karikeret form, men under den tilsyneladende lethed gemmer en dybere mening og en markant holdning sig.

Bogen har mange gode beskrivelser og momenter, men især hovedpersonen Mitchell lever – og selve beskrivelsen af det katastroferamte New York er intet mindre end fremragende. Nathaniel Rich er en ung forfatter, og dette er kun hans anden bog på dansk, men han er så absolut værd at kaste sig over. 

Originally published by Arne Larsen, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Ordenes By
Oversætter
Claus Bech
Faustnummer
51772563
ISBN
9788792561060
Antal sider
365

Tema

Tema

Klimalitteratur

Hvordan ser vi naturen? Det er det helt afgørende spørgsmål, som klimalitteraturen på forskellig vis kredser om - og dermed er økokritikkens undersøgelse af forholdet mellem litteraturen og det fysiske miljø måske mere højaktuelt end nogensinde. 
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer