Bog

Moral for smukke piger

Af (
2004
)

Anmeldelse

Moral for smukke piger af Alexander McCall Smith

17 aug.04

En varm, charmerende og livsklog bog, fuld af snusfornuft.

Det er tredje bind i serien om Damernes Detektivbureau Nr. l, hvis handling udspiller sig i Gaborone, hovedstaden i Botswana, og den lever helt op til forgængerne.

Mma Ramotswe driver stadig sit detektivbureau i Gaborone på kanten af Kalahariørkenen med stadig mere hjælp fra sin assistent Mma Makutsi, der endog bliver forfremmet i dette bind.

Opklaringen af detektivopgaverne fylder ikke ret meget, nogen ”rigtig” krimi er der ikke tale om. Det der fænger i bogen, er den menneskekærlighed og empati, de to selvbevidste damer udviser i deres arbejde og i deres omgang med mennesker, de møder. De lægger på en uendelig charmerende måde vægten på moral og etik, noget der antydes allerede i den meget rammende titel.

Vi bliver præsenteret for et andet Afrika end det, vi kender fra dagens aviser. Vi får godt nok at vide, at livet i Botswana også indebærer problemer, bl.a. med ligestilling, med aids, med forældreløse børn, der fylder børnehjemmene, med dovne, uansvarlige mænd o.s.v. Men det bærende i skildringen af landet er en stor kærlighed til livet, som det leves der - og til det selvbevidste afrikanske folk. Miljøbeskrivelserne er meget intense, man kan næsten mærke den eksotiske duft.

Den lidt tykke, sorte damedetektiv Mma Ramotswe er blevet sammenlignet med Miss Marple, og det er ikke helt ved siden af. Her er næsten tale om en kultserie.

Forfatteren Alexander McCall Smith er professor i medicin i Edinburgh, men han er vokset op i Zimbabwe og har også boet i Botswana, og det er helt tydeligt, at han nærer stor kærlighed til landet og befolkningen. Sprogtonen er enkel, næsten naiv - og meget smuk. Iagttagelserne er skarpe.

Bind 4 i serien er netop udkommet på dansk. Den hedder "Kalahari kursus i maskinskrivning for mænd", og den glæder jeg mig meget til at læse. Bind 5 foreligger på engelsk – og mon ikke McCall Smith har stof til flere bind endnu? Jeg tror det!

Bogen er nem at læse, har god åben typografi og en virkelig god oversættelse. Sproget flyder ubesværet. Jeg mener, man får mest ud af bøgerne ved at læse dem i rækkefølge, men det er altså ikke nødvendigt. Nye læsere kan helt sikkert begynde her.

Oversat af Merete Ries. Ries, 2004. 259 sider. Kr 299,- 

Bogdetaljer

Secondary title
Krimiserien med Damernes Detektivbureau ; 3
Forlag
Ries
Oversætter
Merete Ries
Faustnummer
25070933
ISBN
9788791318061
Antal sider
259

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer