Bog

Mit år som dansker

Af (
2015
)

Anmeldelse

Mit år som dansker af Helen Russell

25 aug.15

Meget velskrevet, morsom og dybdegående analyse af os danskere – fortalt i et appetitligt og letlæst format fyldt med substans og tilsat masser af ironi.

Bogen er skrevet af den engelske journalist Helen Russell, som sammen med sin mand flytter til Danmark, da han får tilbudt job. I London levede parret et stresset liv med gode karrierer men lange arbejdsdage, meget transport og endeløse fertilitetsbehandlinger. Derfor greb de muligheden for forandring, da manden tilbydes job hos Lego. Helen er dog i starten noget lunken på idéen, men bliver overtalt da hun finder ud af, at vi jo som bekendt er den lykkeligste nation i verden!

Bogen er skrevet som en slags dagbog, hvor vi følger Helens møde med danskere og den danske kultur. Den er inddelt i 13 kapitler: en for hver måned, startende i januar, hvor Helen og hendes mand flytter til Jylland. Det 13. kapitel handler om noget af det største i Danmark: Julen.

Det er en analyse af danskernes liv fra børnehavelivet over swingerklubber, indretning og vores mange traditioner. Hvert kapitel har et tema, og Helen interviewer forskellige eksperter eller forskere indenfor de relevante emner. Der bliver nævnt årstal og statistikker, men det hele bliver serveret på en letfordøjelig måde, så alle kan være med. Vi bliver klogere på os selv undervejs, og teksterne er krydret med ironi og sjove spørgsmål til eksperterne, så bogen bliver mere end blot en kulturanalyse af det danske samfund.

Bogen udkom først på engelsk og er heldigvis blevet oversat til dansk, så vi danskere – også – kan grine ad os og også blive klogere på, hvad vi egentlig er for en størrelse, og hvordan vi er blevet, som vi er. Jeg føler virkelig, at jeg er blevet klogere på os som folkefærd efter at have læst bogen. Det er nok især sammenligningen med andre lande, England især, der fik mig til at reflektere over, hvordan vi gør tingene her i landet. Det er også en meget opmuntrende bog om at være dansker, og man bliver faktisk lidt stolt af fædrelandet.

Og ja, hun bliver selvfølgelig gravid i Danmark. På den naturlige måde.

Kontrasten mellem den store metropol, som London er, og livet på landet i Billund kommune er til at tage at føle på. Helen knyr aldrig over manglende shopping muligheder, den underlige danske mad eller lignende, men tager imod Danmark og danskerne med åbne arme og en stor nysgerrighed. Denne åbenhed og nysgerrighed til Danmark, er det der giver bogen det sidste nøk. Så den bliver meget læseværdig, og jeg kan simpelthen ikke anbefale den nok. Læs den! Det fortjener den – og jeg er lidt bekymret for, at den kommer til at putte sig ved den knap så eksotiske opstilling på bibliotekerne: 30.26 Russell, Helen. Derfor skriver jeg det lige igen: læs den! 

Originally published by Joan Bak, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Turbine
Oversætter
Dorthe Klyvø
Faustnummer
51765893
ISBN
9788740603828
Antal sider
330

Brugernes anmeldelser

1 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer
tir, 03/09/2019 - 11:14

Enig i anmeldelsen. Jeg er netop blevet færdig med den engelske udgave af bogen, og jeg synes en af bogens store styrker er, at man som læser får et værdifuldt indblik i, hvordan andre opfatter Danmark og vi danskere. Jeg har selv rejst en del rundt omkring i verden, og har den vej igennem lært en masse om andre kulturer. "Mit år som dansker" vender det hele på hovedet - her får jeg forklaret, hvordan en tilrejsende opfatter "mit" land. Det synes jeg er meget interessant - og til tider hylende morsomt!

Bogen fik mig undervejs til at tænke på en anden god bog, der hedder "Eat, pray, eat". Her havner forfatteren Michael Booth i Indien - et land, der med sin kultur vender fuldstændigt op og ned på Michaels liv. Det pudsige er i øvrigt, at Michael Booth også har skrevet en bog om Danmark og danskere kaldet "Der er et lykkeligt land". Denne bog er den næste på min liste, og jeg glæder mig allerede til at se, om Michael Booth drager samme finurlige konklusioner som Helen Russell. Jeg har store forventninger, da både "Eat, pray, eat" og "Mit år som dansker" er to rigtigt gode bøger.