Bog

Mister Pip

Af (
2008
)

Anmeldelse

Mister Pip af Lloyd Jones

05 maj.08

En universel fortælling om magt og afmagt - om litteratur og en virkelig krig som verden har glemt.

På den anden side af jorden, lidt nordvest for Australien, ligger sydhavsøen Bougainville. I 1990, mens verden vendte blikket bort, slagtedes 20.000 af øens beboere  i en brutal selvstændighedskrig. Matilda er 13 år da krigen starter, og det er med hendes ærlige og stærke stemme historien bliver fortalt.

Hun bor sammen med sin mor i en lille landsby. Da krigen bryder ud, forlader alle hvide mennesker øen på nær én: den pudsige og tilbagetrukne Mr. Watts. Han beslutter sig for at være lærer for de børn som ikke er forsvundet ind mellem træerne for at slutte sig til oprørshæren. Det er i Mr. Watts' timer at Matilda møder verdenslitteraturens forældreløse dreng, Pip fra Dickens' klassiker "Store forventninger". Hun betages og suges ind i Pips virkelighed som kommer til at konkurrere med selveste bøgernes bog, Biblen, og afdøde forfædre.
Matildas mor tager Dickens og datterens fascination af Pip ret fortrydeligt op hvilket kommer til at have ganske afgørende konsekvenser.

Matilda og landsbyens møde med Dickens og krigens afstumpethed er fuld af både menneskelige nuancer og kompleksitet. "Mister Pip" er ikke kun en hyldest til de store og gode fortællinger, den er også en sjælden smuk og velskrevet nekrolog over ofrene for krig.

Jeg er kort sagt bjergtaget af "Mister Pip" og kan kun fremhæve den som en storslået, fortvivlende, og universel fortælling. Uden at tøve vil jeg begejstret og ligefremt udråbe den til at være et af årtiets bedste romaner. Ikke fordi jeg har dårlig samvittighed over de glemte og fortabte skæbner på Bougainville som heller ikke jeg husker, men fordi fortællingen er uafrystelig, vedkommende og mageløst velskrevet med sine levende og glødende menneskeskæbner der akkompagneres af et charmerende anstrøg af magisk realisme og vidunderlig poetisk logik.

"Mister Pip" er gjort af det stof klassikere er lavet af.

Oversat fra engelsk af Jan Hansen efter 'Mister Pip '. Hr. Ferdinand, 2008. 279 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Hr. Ferdinand
Faustnummer
27204341
ISBN
9788791746413
Antal sider
279

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer