Bog

Medicinsk cannabis : livskvalitet og smertelindring med cannabismedicin

Af (
2018
)

Anmeldelse

Medicinsk cannabis : livskvalitet og smertelindring med cannabismedicin

30 okt.18

Smertelæge Tina Horsted giver et spændende indblik i cannabis som medicin, illustreret med en række historier om patienter, der er blevet hjulpet af medicinen.

Det er stadig kontroversielt at behandle patienter med cannabismedicin i Danmark, dog kører der nu et 3-årigt forsøg, så der er ved at ske en åbning. Det er også på tide, da eksempelvis 80-90 procent af alle sklerosepatienter medicinerer sig selv med cannabis fra det illegale marked. Skal man have ordineret cannabismedicin med tilskud, skal man have forsøgt sig med en lang række konventionelle lægemidler først, og derfor vælger mange at forsøge sig udenom sundhedssystemet.

Forfatteren er læge på smerteklinikken i Farvergade, der i øjeblikket har et års ventetid. Her hjælper hun patienter med diagnoser som fibromyalgi, sklerose, nerveskader, piskesmæld, diskusprolaps og leddegigt. Hun redegør grundigt for de forskellige stoffer i cannabis, THC der er euforiserende og CBD, der ikke har denne egenskab. Nogle patienter har brug for en kombination af de to stoffer, andre skal kun have det ene. Præparaterne findes i mange forskellige udgaver, som dråber, olier, piller og til at indånde. Fælles for de mange patienthistorier er, at de har fået mere appetit, mere ro, sover bedre og har fået mere energi. De er ikke nødvendigvis blevet smertefri, men har fået meget mere overskud til at håndtere smerterne.

Det er vigtigt at forstå, at cannabis ikke er noget vidundermiddel, og det er vigtigt, at det bliver tilpasset den enkelte patient. I øjeblikket er det rundt regnet 50-70 procent, der bliver hjulpet af den ene eller den anden slags eller en kombination af de to typer medicin. Den medicin der bliver udskrevet er ikke gennemtestet, som lægemidler ellers skal være det, derfor tør mange læger ikke udskrive den, og det er rigtig synd, da folk så ofte får Tramadol eller andre præparater, der gør dem sløve og zombieagtige.

'Medicinsk cannabis' er en fin og oplysende bog fra en ekspert på området. Den burde bane vejen for yderligere fokus på cannabismedicin som supplement eller alternativ til konventionel medicin, der ofte har store bivirkninger. Forordet af Sundhedsminister Ellen Trane Nørby indikerer da også, at man er ved at tænke cannabis ind som et reelt alternativ.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
54589522
ISBN
9788702236675
Antal sider
129

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer