Bog

Løvekvinden

Af (
2007
)

Anmeldelse

Løvekvinden af Erik Fosnes Hansen

18 jun.07

Hjerteløse skæbne! At være forkert, på det forkerte sted, på det forkerte tidspunkt. Utroligt velskrevet og gribende roman fra Norge.

Den grimme ælling viste sig at være en smuk svane. Men for Eva venter der desværre ingen mirakuløs forvandling. Eva fødes i 1912 i en lille norsk stationsby. Hendes mor bløder til døde i barselssengen, og faderen, den punktlige og modne stationsforstander, står alene med det lille barn.

Det er i sig selv en hård skæbne, men udfordringerne stopper ikke der. Eva bliver født med pels på hele kroppen. Først håber man, at den vil forsvinde af sig selv, men det gør den ikke – tværtimod, og snakken går i den lille by.

Stationsforstanderen gør hvad han kan for at skjule og isolere sin aparte datter. Men som tiden går, bliver den løsning både mere vanskelig og urimelig. En i øvrigt sund, rask og intelligent pige skal vel ikke vokse op i et bur? Men prisen for at blive sluppet ud af buret er desværre høj. Som den grimme ælling bliver hun gloet på, hviskende og højlydt kommenteret og kanøflet.

Men ak og ve, er det da kun en trist og hjertetung roman? Nej, det er det ikke! Sprogligt og fortællemæssigt er den næsten for god til at være sand – det er simpelthen en fornøjelse! Den er rigtig godt skruet sammen. Selv om historien er trist, så rummer den også skønhed og humor, om end den er barsk.

Eva er noget ganske særligt og noget aldeles fremmedartet, men hun er jo også bare en pige. En pige, der udvikler sig normalt, kommer i puberteten og længes mod det, som mennesker i almindelighed længes efter. Derfor er hun på trods af sit usædvanlige ydre, meget genkendelig og nem at identificere sig med. Så meget desto større er den sorg og skamfuldhed man føler, når hun jagtes og nedgøres.

"Løvekvinden" er en roman for dem, der holder af det velskrevne, det gribende og det meget tankevækkende.

Oversat af Sara Koch. Gyldendal, 2007.  382 sider 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Sara Koch
Faustnummer
26760593
ISBN
9788702043822
Antal sider
382

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer