Bog

Lejrbål

Af (
2004
)

Anmeldelse

Lejrbål af Julia Franck

22 feb.05

I opsamlingslejren Marienfelde fortæller fire flygtninge fra Østtyskland om deres fortid i Øst og deres håb om en bedre fremtid i Vest.

Nelly Senff flygter i 1978 sammen med sine to børn fra DDR til Vesttyskland, hvor de placeres i modtagelseslejren Marienfelde ved Berlin, en barakby, hvor flygtninge fra Øst, der ikke umiddelbart kan opnå asyl, samles, mens myndighederne undersøger deres sag.

Nelly er ikke "rigtig" politisk flygtning, hendes fortid forekommer forhørslederne mistænkelig. Hun er jøde, så hvordan kan hendes mormor egentlig have overlevet Holocaust?

I lejren bor også den polske kvinde Krystina, der har solgt sin elskede cello for at skaffe penge til at flygte sammen med sin gamle far og sin kræftsyge bror, i håbet om at broderen kan blive behandlet i Vesten. Den tredje fortæller er den måske kriminelle og i hvert fald noget besynderlige skuespiller Hans Pischke.

Alle vogter på alle, der kan være "placeret" stikkere i lejren. Og alle drømmer de om et andet og bedre liv. En drøm, som det er svært at opretholde under de ydmygende forhold i lejren.

Forfatteren lader disse tre flygtninge sammen med den amerikanske forhørsleder John Bird fortælle på skift, en krydsklipning, der gør det muligt for læseren at se personerne både indefra og udefra.

Det er ikke Julia Francks første roman, men det er den første, der er oversat til dansk. forfatteren ved, hvad hun taler om. Hun opholdt sig som barn i en tilsvarende opsamlingslejr, og måske derfor virker hendes beskrivelser og iagttagelser så autentiske. Hun når helt ind under huden på læseren. Ikke mindst når hun fortæller om Nellys børn, der bliver hånet og mobbet i skolen.

For mig er det nyt, at der så sent som i 1978 fandtes den slags lejre i Vesttyskland, og som dansk læser er det næsten uundgåeligt ikke at tænke videre til danske flygtningelejre i dag, hvor mennesker også kan opholde sig i årevis uden at vide, om de er købt eller solgt og uden at have mulighed for at leve et menneskeværdigt liv.

Det er en stærk roman. Læs den!

Oversat af Astrid Heise-Fjeldgren. Athene, 2004. - 285 sider. Kr. 279,-

Bogdetaljer

Forlag
Athene
Oversætter
Astrid Heise-Fjeldgren
Faustnummer
25421248
ISBN
9788711170823
Antal sider
285

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer