Bog

Legetøj

Af (
1974
)

Anmeldelse

Legetøj af H. C. Branner

22 aug.11

Kollektivroman om et københavnsk legetøjsfirma med filialer i provinsen – og om klassesamfundet og den politiske situation i 30erne … Branners debutroman.

Kejserboderne hedder det, firmaet, som sælger legetøj og lignende en gros. Et firma med overklasse, middelklasse og underklasse. Familiefirmaets chef, den Napoleon-begejstrede Herman Kejser og salgschefen Feddersen, kaldet ’Gedden’, styrer med magtfuld hånd personale og legetøj, så man ikke kan lade være med at drage parallel til udviklingen i Tyskland, da nazismen kom til magten.

Og det er da også helt sikkert forfatterens intention, sådan som han bruger ord som ’heroisk livsopfattelse’, ’den stærke mand’ m.fl. ’Gedden’ tror bestemt, at frygt og terror er vejen til øget tempo og mindre fejlprocent. Men da han får øget magt i firmaet, stiger fejlprocenten, og personalets nervøsitet nedsætter tempoet!

Kejser og Feddersen er to små, infantile mænd, der aldrig er kommet over, at deres fædre slog og pinte deres barndom ihjel. Og som skaber krig, der bygger på angst. I håb om at opnå tryghed.

Og magt over andre, begær efter magt dominerer på flere planer i Kejserboderne. Der er ikke megen hensyntagen og samarbejde, men 20 mennesker, der æder hinanden op; der bevæger sig rundt i en em af uærlighed og i en verden, hvor man sikrest kommer frem ved at træde de andre ned. En mini-model af klassesamfundet og dets hierarki og stræben efter at regere!

Bag den respektable facade befinder sig et usundt firma – og et usundt samfund – med svamp i træværket og fugt i murene og dårlig økonomi, fordi man sælger dårligt legetøj. Og den lille mand svigter ofte sin personlige integritet; han angiver sin kollega af frygt for at miste sit job eller for udsigten til at avancere. 

Men heldigvis optræder et par sunde unge mennesker, kontorpigen Klara og den tidligere medicinstuderende Martin, der repræsenterer kvindelighed og kærlighed og faglig ambition. Martin forlader den giftige atmosfære i legetøjsfirmaet og vil være psykiater og finde ud af, hvad der er sundt, og hvad der er sygt.

Romanen er et billede af tiden dengang med økonomisk usikkerhed, social lagdeling og politisk ensretning. Den er også en almenmenneskelig fortælling om den lille mand og den store stat og en opfordring til at kæmpe for en mere human verden.

Værd at læse som en velskrevet og tidstypisk beskrivelse af en periode i Danmarkshistorien ..

Bogdetaljer

Secondary title
MagnaPrintserien ; 34
Forlag
Borgen
Faustnummer
00147907
ISBN
0
Antal sider
218

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer