Bog

Lasselil i Myreland

Af (
2020
)

Anmeldelse

Lasselil i Myreland af Hans Hartvig Seedorff

08 jun.20

Bogen er blevet kaldt en af verdens første økologiske børnebøger. Historiens vigtige tematikker om at have forståelse for hinanden og huske at behandle alle levende væsner ordentligt er evigt aktuelle.

Det er sommerferie, og i Tibirke bakker skal de tre søskende Lasse, Bent og Nina lave lektier. Lasse kan slet ikke holde det ud. De sidder ud i skoven, og Lasse mener, at dyrene har det både nemmere og sjovere end dem. De skal hverken lære tysk grammatik, kvadratrødder eller verdenshistorie.

Efterhånden som de snakker, bliver Lasse enig med sig selv om, at han rigtig gerne vil være en myre. Pludseligt står der en løjerlig lille mand og betragter dem, mens han smiler. Da han forsvinder i træerne, sker der noget virkelig sært med Lasse, og han vågner i noget, der føles som en nøgle tråd, ved at nogen slikker på ham.

Lasse er blevet forvandlet til en myre og er lige nu på vej ud af sit æg. Fra nu af oplever han verden fra et anderledes perspektiv og opdager, hvor beundringsværdige myrer er, samt kvaliteten af bladluselimonade. Han møder andre myrer, hvepse, bier og mange andre insekter, og fælles for dem alle er deres kamp for ikke at ende som føde for hinanden eller fuglene. Han lærer også at for at blive respekteret, skal han kæmpe hårdt og være myreflittig.

Dette er en dansk bearbejdning af den klassiske italienske børnebøg fra 1925 ’Vamba- La Ciondolini’ af Luigi Bertelli. Bogen er udarbejdet så læseren får en bred viden om forskellige insekters levevis, og vigtigst af det hele får læseren respekt for insekter. Selvom bogen er en bearbejdet udgave, kan dens opdragende sigte ikke skjules, men den er på mange måder så charmerende, at man i en oplæsningssituation sagtens kan gå ind i historien og snakke med børn fra ca. 10 år om netop disse elementer og på den måde nedtone den belærende stemme.

Historiens vigtige tematikker om at have forståelse for hinanden og huske at behandle alle levende væsner ordentligt er evigt aktuelle. En anden italiensk klassiker, der indeholder nogle af de samme tematikker er Bjørnene fra Sicilien.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
ISBN
9788771515411

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer