Bog

Københavnerpigen under besættelsen

Af (
2007
)

Anmeldelse

Københavnerpigen under besættelsen af Ole Hyltoft

07 maj.07

Nøgleroman om gruppen Ringen, der lader sig påvirke af nazismens ideer, drøfter de gamle nordiske dyder og føler sig som Ask og Embla – de første mennesker i en ny verden.

I anden del af serien om københavnerpigen, Julie, befinder vi os i besættelsens sidste år. I første del var hun ung i begyndelsen af århundredet. Hun er nu blevet en ældre og bestemt dame, der lever for og med sin charmerende mand, kongemaleren, der også er blevet gammel, men stadig kan provokere og vise sin holdning til besættelsesmagten. Dette får fatale konsekvenser: han dræbes af en dansk gestapomand.

Julies søn Tejs fylder mest i romanen. Han er blevet arkitekt i et stort tyskvenligt firma, der bygger befæstningsværker på Jyllands vestkyst og fabrikker i Tyskland. Tejs deltager i Ringens møder og er af de andre medlemmer udset til at skulle være den nye tids arkitekt – en Albert Speer i Danmark. Tejs vil bruge Ringen som løftestang for sine arkitektdrømme om at rive det meste af København ned og genopbygge den som en drøm i stål og glas som lavtsvævende skyer med åbne inspirerende pladser overalt - for frie nordiske mennesker.

Beskrivelsen af Ringen, en gruppe unge, intellektuelle og velhavende mænd ligger tæt op ad det historiske forlæg. og man kan genkende Ole Wivel, Knud W. Jensen og Ole Høst.

Københavnerpigens ungdomskæreste er blevet arbejdsminister og har fået en søn, Kolbjørn, der også er medlem i Ringen. Han er glødende nazist og føler sig kaldet til at redde verden og Danmark ved at melde sig til det nazistiske Schalburgkorps. Tejs, der ikke er overbevist medlem af Ringen eller nazist, og Kolbjørn konfronteres i en debat, og senere i en forrygende flugt- og forfølgelsesscene, der resulterer i at Julie sammen med Tejs må flygte over Sundet til Sverige.

Den er underholdende og velfortalt læsning, og man behøver ikke at have læst første del for at kunne have glæde af denne halvdokumentariske anden del.

Hovedland 2007. 299 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Hovedland
Faustnummer
26698243
ISBN
9788777399497
Antal sider
299

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer