Bog

Jonatan Svidts forbrydelse

Af (
2000
)

Anmeldelse

Jonatan Svidts forbrydelse af Jens-Martin Eriksen

15 mar.01
Skribent

Jens Martin Eriksens nyeste bog består af tre noveller: Seth, Jonatan Svidts forbrydelse og Hvem var Anette Støvring?

Det samme tema binder dem sammen: Hvad er årsagerne til nogle ellers uforståelige (selv)mord? Selve forbrydelserne er ikke hovedsagen. Det er den kringlede vej, der fører til forbrydelsen, der interesserer Jens Martin Eriksen. Hvad får mennesker til at begå disse forfærdelige forbrydelser mod hinanden?

Jens Martin Eriksen har taget udgangspunkt i virkeligheden.
Forbrydelserne i bogen er tidligere beskrevet i danske aviser.
Men der har ikke været skrevet noget om motiverne bag. Og det er her, J.M.E.'s fantasi kommer ind. Men er det nu også fantasi? Eller er der research bag afsløringerne?

Alle tre beretninger foregår i små danske samfund. Sammenspiste samfund der bliver forstyrret i deres magelighed af nyankomne med andre normer, end man er vant til.

I Seth, som i øvrigt også er lavet som film, ankommer den uigennemskuelige Seth til byen og indlogerer sig på den lokale kro. Flere lokale fra byen husker ham - han har tidligere været involveret i et mord på egnen. Han vifter om sig med penge, pistol og præstens datter og er ikke til at blive klog på. Men man skal ikke forstyrre den tilsyneladende idyl…

Jonatan Svidts forbrydelse er den længste af de tre beretninger. Her følger vi Jonatans vej fra fængsel til løsladelse og tilbage i fængsel. Han har et forhold til en gift kvinde, Kira, allerede mens han sidder i fængsel første gang. De to drømmer om en fremtid sammen, men Kira vil have økonomisk sikkerhed, før de fører drømmen ud i livet. Dette presser Jonatan til at tage job hos Munken, som er den lokale matador, men samtidig Kiras voldelige og hidsige ægtemand. Jonatan er forvirret - har Munken tilbudt ham jobbet, fordi han er klar over forbindelsen til Kira? Jonatan bliver installeret i et af Munkens feriehuse, og Munken bliver hyppig gæst. Verden skrider, da Munken begynder at gøre tilnærmelser…

Den sidste beretning: Hvem var Anette Støvring? er beretningen om, hvordan en gådefuld kvinde fordrejer hovedet på samtlige mænd, hun møder på badehotellet. 
Hotellets eneste kvindelige gæst gennemskuer straks Anette Støvring, men kan intet gøre for at forhindre katastrofen…

Bogen er fascinerende skrevet. Jens Martin Eriksen beretter vedkommende om ulykkelige skæbner, vold, magt og begær og finder ind under huden på småborgerlige samfund og almindelige mennesker, som alligevel ikke er så almindelige endda.

Rosinante, 2000. 222 sider

BogWeb - 15. marts 2001

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Faustnummer
23199572
ISBN
9788762100336
Antal sider
222

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer