Bog

Ismåne

Af (
2010
)

Anmeldelse

Ismåne af Jan Costin Wagner

08 mar.10

Stemningsmættet, knugende psykologisk thriller om en morder, der tilsyneladende kan gå gennem vægge, og om betjenten, hvis mål i livet er at stoppe ham.

Den finske betjent Kimmo Joentas kone dør af kræft i starten af bogen. Det er uforståeligt for Kimmo, og han prøver fortvivlet at fortsætte sit liv som før og vender hurtigt tilbage til sit arbejde. På samme tid myrdes en kvinde – hun kvæles i søvne, og på en mærkelig måde giver mordet Kimmo håb.

Snart følger endnu et mord, og gerningsmanden virker nærmest overnaturlig: Det første foregår i et aflåst hus, og der er ikke spor af indbrud. Det andet sker i et fyldt vandrehjem med sovende omkring den myrdede, ingen har set noget. Hvad er grunden til mordene, og hvordan lykkes det morderen at forblive uset?

Efterhånden begynder Kimmo at føle sig forbundet med morderen, og hans efterforskning bliver en blanding af almindelig politiarbejde, hans instinkt og specielle indsigt i gerningsmandens motiver.

Det er ikke en whodunnit-krimi, da morderens identitet er kendt af læseren fra start, og synsvinklen skifter mellem de to. Det er mere en psykologisk thriller, hvor vægten ligger på Kimmo og morderen og deres sindstilstand.

Krimier er i sagens natur sjældent opløftende læsning, men ’Ismåne’ har en særlig stemning. Kimmos knugende og altfortærende sorg, som væves ind i morderens syge psyke giver en forstemmende følelse. Det er både bogens styrke og svaghed – og det er den enkelte læser som afgør, om det falder ud til bogens fordel.

Ønsker man at læse en fart-over-feltet hvem-gjorde-det krimi, er ’Ismåne’ ikke den rette bog at tage ned fra hylden. Hvis man til gengæld er til karakterstudier; bøger hvor historien og stemningen langsomt bygges op, og hvor der leges med sproget, er den en god kandidat til ens ”must-read” liste.

Jan Costin Wagner er tysker, men gift med en finsk kvinde. De bor halvdelen af året i Tyskland, og den anden halvdel tilbringer de i Finland. Forfatteren har udgivet flere bøger, og den amerikanske udgave af ’småne’ blev nomineret til Los Angeles Times Book Prize i Mystery/Thriller-kategorien.

Bogdetaljer

Forlag
Sohn
Oversætter
Steen Sohn
Faustnummer
28118686
Graphic
Christine Clemmensen
ISBN
9788791959653
Antal sider
350

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer