Bog

Ironiens pris

Af (
2011
)

Anmeldelse

Ironiens pris af Thomas Bredsdorff

10 okt.11

Ironien er let at bruge, men i de fleste tilfælde svær at forstå – bliv oplyst og underholdt om ironi i den danske litteratur.

Med udgangspunkt i fire kanoniserede danske forfattere tegner litteraturkritikeren og tidligere professor ved Københavns Universitet, Thomas Bredsdorff, et omrids af begrebet ironi i dansk litteraturhistorie.

Ironien er, som Bredsdorff anfører, let at bruge, men i de fleste tilfælde svær at forstå. Dette råder han dog bod på ved i ’Ironiens pris’ at give en let skrevet og letforståelig introduktion til begrebet.

Ludvig Holberg, H.C. Andersen, Herman Bang og Villy Sørensen er de fire danske litterære koryfæer, der fra forskellige tider og steder i litteraturen danner rammen for ironiens historie. Hertil kommer udviklingen af begrebet sat ind i forskellige litterære perioder tilsat eksempler fra den øvrige litteraturverden, samt ikke mindst sammenkædningen med andre begreber fx satire og sentimentalitet.

Thomas Bredsdorff giver eksempler på de ovennævnte forfatteres brug af generelle ironiske virkemidler, men i høj grad også den specialiserede og vanskelige brug af begrebet, der var karakteristiske for Holberg, Andersen, Bang og Sørensen hver i sær.

Du er i godt selskab med ’Ironiens pris’, hvor specielt de fire nævnte kapitler om de udvalgte danske ironikere bliver en fornøjelig begrebsfaglig udviklingshistorie. Hertil kommer Bredsdorffs personlige betragtninger og eksempler, der giver anledning til at trække på smilebåndet.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
28954425
Graphic
Sven Reiner Johansen
ISBN
9788702114164
Antal sider
235

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer