Bog

I lyst og nød

Af (
1991
)

Anmeldelse

I lyst og nød af Joy Fielding

01 feb.07

Hvad er kærlighed? Og hvad sker der, når kærligheden forvandles til noget andet? En velskrevet roman om kvinder og mænd og ikke mindst om kærlighed.

Lynn er en dygtig socialrådgiver, som i snart 15 år har været gift med Gary. Da han en dag meddeler hende, at han vil skilles, fordi han elsker en anden, ændres Lynns tilværelse fuldstændigt.

Udad til er det en velfungerende skilsmisse. De skændes ikke, og selvom Lynn er såret, forsøger hun ikke at få Gary tilbage. Men indvendig er hun ét stort rod. Lynn har altid troet, at de var lykkelige, og hun forstår simpelthen ikke, hvorfor Gary forlader hende – og så endda til fordel for en kvinde på Lynns egen alder!

Renee er Lynns skilsmisseadvokat. Også Renee har en strålende karriere, og også hun føler, at hun er lykkelig i sit ægteskab med Philip. Men her er der mere åbenlyse problemer. Bl.a. har Philip en teenagedatter fra første ægteskab, som af al magt forsøger at sabotere Renee, og i perioder skændes Philip og Renee. Noget hun er dybt ulykkelig over, for Philip er hele hendes liv.

Oveni de problemer dukker Renees søster Kathryn op efter et mislykket selvmordsforsøg, og for Lynns vedkommende begynder Gary pludselig at stille helt andre krav i forbindelse med deres skilsmisse.

Mens jeg læste ”I lyst og nød” var jeg splittet imellem at synes, det var en rigtig god bog, og så at være temmelig irriteret over især Renee.

Hun er en yderst intelligent kvinde, som sagtens kan se problemernes årsag hos andre, men hos sig selv falder hun hele tiden i. Og jeg blev næsten vred over, at hun bare ikke kunne se Philips fejl! Men sådan er virkeligheden jo desværre ofte. Vi ser ikke sandheden, før nogen tværer den ud i ansigtet på os.

Lynn havde jeg umiddelbart mere forståelse for. Hun er en meget kontrolleret person, der dog kort mister kontrollen i forbindelse med sin skilsmisse. Her møder hun Garys nye kærestes mand, og han vækker helt uforståelige følelser til live i hende.

Joy Fielding beskriver også samfundets reaktion på Lynns skilsmisse. Pludselig stiller hendes chef spørgsmålstegn ved hendes professionalitet i en sag om børnemishandling – for måske er hun bare vred på mænd i al almindelighed.

Og gennemgående for de to kvinder er deres fokusering på udseendet. Endnu en samfundsindoktrinering, at man skal ligne én på 20, selvom man er blevet 40!

”I lyst og nød” er en skilsmissefortælling, som stiller sig på kvindernes side. Men det er ikke en historie, som dæmoniserer mænd i al almindelighed.

Joy Fielding skriver godt, og man har lyst til at læse, hvad der videre sker.

Og selvom den på nogle områder er lidt vel amerikansk, er det alligevel en bog, man kan relatere til.

Joy Fielding: I lyst og nød. Oversat fra amerikansk af Annelise Ebbe efter 'Good intentions'. Erichsen, 1991. 263 sider


Bogdetaljer

Forlag
Erichsen
Oversætter
Annelise Ebbe
Faustnummer
07193165
ISBN
9788755512115
Antal sider
263

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer