Bog

Hvad vi taler om, når vi taler om kærlighed

Af (
1985
)

Anmeldelse

Hvad vi taler om, når vi taler om kærlighed af Raymond Carver

01 aug.09

Mesterlig novellesamling om alment menneskelige følelser og eksistentielle kriser.

Personerne i Raymond Carvers noveller er alle helt almindelige mennesker, der lever helt almindelige liv. Her er ingen store kunstnere, ingen filosoffer og ingen rige overklassemennesker.
Tværtimod lever alle personerne et lidt anonymt middelklasseliv uden tilsyneladende at gøre det store væsen af sig.
Dog lurer der for de flestes vedkommende store dramaer under overfladen. Eller det vil sige, nogle lever midt i dramaet eller forsøger at leve. Imens andre har lagt det bag sig, forsøgt at fortrænge skilsmisser, brud, svigt og stor sorg.

Det er svært at fremhæve nogle af novellerne frem for andre, for de er alle 14 velskrevne og yderst vedkommende. Men der er selvfølgelig enkelte, der har gjort større indtryk på mig end andre, af den ene eller den anden grund.

Den korte novelle (2 sider): ”Populær mekanik” kan jeg f.eks. ikke holde ud at læse igen. Den handler om et par, der er ved at gå fra hinanden, men de vil begge have barnet. Så derfor rykker de i hver sin side af barnet, bogstaveligt talt.

Tårerne løb næsten hele tiden, imens jeg læste ”Lidt godt”. En novelle om en dreng, der bliver kørt ned på vej til skole på sin 8 års fødselsdag. Han ligger i koma på hospitalet i nogle dage, før han dør, og historien skildrer forældrenes følelser i de dage: fortvivlelse, håb, skyld, vrede og dyb sorg. Mesterligt og dybt troværdigt fortalt.

Der er også en meget tankevækkende novelle om ægteskabelig lykke, utroskab og voldsomme følelser. Der er flere noveller om børn, der ikke har set deres forældre i årevis, om arbejdsløshed og alkoholmisbrug.

Måske lyder emnevalget i ”Hvad vi taler om, når vi taler om kærlighed” trist og socialrealistisk, og det er det også. Men novellesamlingen er samtidig fyldt med håb og humor og stor menneskelig indlevelse.

Sproget i novellerne er præcist og knivskarpt, og uden at bruge ret mange sider formår forfatteren at fortælle den ene fortættede historie efter den anden.. Med få ord beskriver Raymond Carver store alment menneskelige følelser som had, kærlighed, jalousi, sorg, angst og fornedrelse, og han gør det tilmed eminent godt! God fornøjelse!

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Johannes Riis
Faustnummer
06255477
ISBN
9788700788244
Antal sider
191

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer