Bog

Hokwerdas datter

Af (
2004
)

Anmeldelse

Hokwerdas datter af Oek de Jong

07 dec.04

Psykologisk roman om den unge hollandske kvinde Lin: fysisk stærk og smuk af ydre.I det indre et kaotisk sammensurium af fortrængninger og følelser.

Lin er datter af Hokwerda, en bilforhandler, som blev forladt af kone og to døtre, da Lin var bare 10 år. Siden har hun ikke set faderen.

Ved romanens start forelsker Lin – 24 år – sig i den ældre Henri. De fysiske konfrontationer mellem de to er meget sanseligt og voldsomt beskrevet: en altfortærende lidenskab. Henri er som Lin fysisk stærk. Han arbejder på en boreplatform i Nordsøen. Lin er meget tiltrukket af ham, hvilket giver sig udslag i, at hun konstant opsøger ham. Han til gengæld har behov for at støde hende væk i perioder.

Det altfortærende forhold holder ikke. I stedet involverer Lin sig i en blød mand, prototypen på den gode ægtemand og samtidigt et musisk menneske, Jermer, der har et stabilt job og en solid familiebaggrund.

Lin har siden sin fars udtræden af hendes liv båret på en stor usikkerhed over for sine medmennesker, og hun distancerer sig bevidst over for søster og mor. Hos hende fremkalder ordet familie ubehagelige følelser. Mens forholdet til Jermer står på, besøger hun sin far, nu en let alkoholiseret mand, hvor hun helt blegner, og hun viger for hans dominans.

Ideelt er forholdet til Jermer ikke: hun gennemlever en depression, hvori hun forsøger at overbevise sig selv om, at hun har været heldig: at kunne se frem til en rolig, tryg tilværelse med Jermer er hvad hun har behov for. Forfatteren er indgående i sit portræt af Lin og hendes skrøbelige følelser, som gør hende usikker på, hvor hun hører til.
Romanen tegner et kompliceret billede af en kvinde, der hele sit liv har måttet leve med dominerende mænd, og som i den katastrofale slutning måske viser sin egen form for beslutsomhed.

Oversat af Tim Kane. Gyldendal, 2004. 469 sider. Kr 375,-

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
25226097
ISBN
9788702022162
Antal sider
469

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer