Bog

Helt almindelige helte

Af (
2006
)

Anmeldelse

Helt almindelige helte af Scott Turow

19 jun.06

Bevægende roman om almindelige menneskers valg under ualmindelige omstændigheder. Autentisk krigshistorie om de sidste dage i '45, hvor alle kneb gælder og svære valg træffes.

Da krigsveteran David Dubin dør, og sønnen journalist Stewart Dubinsky (også kendt fra "Måske skyldig") gør dødsboet op, får han sig noget af en overraskelse. Den respekterede og altid så regelrette far har gemt på dybe hemmeligheder. "De fleste forældre har hemmeligheder for deres børn, men min far ser ud til at have haft flere end de fleste", konstaterer Stewart lakonisk. 

Stewart finder et brev fra en Grace Morton, der viser sig at være faderens forsmåede forlovede. Det ryster Stewart, og overraskelserne fortsætter. Faderen har været stillet for en militærdomstol, anklaget og dømt for krigsforræderi. 

Stewart, der lige er gået på pension og er forholdsvis nyskilt, leder efter noget at fylde sin tid ud med; han indleder en storstilet research med henblik på at skrive en bog om sin far. Hverken hans mor eller søster ønsker at bidrage til en eventuel klarlægning af faderens og ægtemandens fortid. 

Han får fingre i en dagbog, som faderen har skrevet, mens han var udstationeret i Europa. Og et billede tegner sig. Det viser sig hurtigt, at den unge skrivebordsjurist, der rejser til Europa for at kæmpe for friheden, vender tilbage som en indadvendt og utilnærmelig krigsveteran. Krigen gør, at der skal tages vanskelige beslutninger, en vaklen mellem godt og ondt, moral og patriotisme, kærlighed og forpligtigelse. 

Vi får indblik i de mørkeste og grusomste dage i David Dubins liv, og Turow viser på fornemste vis, hvad krig gør ved helt almindelige mennesker. Krigen er et rendyrket mareridt. 

Turow har skrevet en flot historisk roman, der levende beskriver krigens facetter. Der er beskrivelser af kampe og nedslagtninger, et frastødende søle af lort, blod og tarme. Alligevel er det lige præcis dem, der gør romanen så ægte og værd at læse. For at kunne kapere den slags gru, er der også kærlighed, venskab og humor, ganske fermt flettet ind. En spændende og rørende roman.

Oversat af Ole Lindegård Henriksen. Hovedland, 2006. 399 sider. Kr 289,-

Bogdetaljer

Forlag
Hovedland
Oversætter
Ole Lindegård Henriksen
Faustnummer
26219922
ISBN
9788777398421
Antal sider
399

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer