Bog

Helenes krig 1

Af (
2020
)

Anmeldelse

Helenes krig 1 af Pernille Juhl

15 jun.20

Helene er ung jurastuderende og aktiv i modstandsbevægelsen, men hun forelsker sig i en tysk soldat i meget vellykket og velskrevet roman om Danmark under besættelsen.

Helene er en ung, pæn og ærgerrig kvinde, som starter på jurastudiet ved Københavns Universitet. Hun får en ny veninde, Jonna, som er livsglad og udadvendt, og det vender helt op og ned på Helenes liv. På værtshuset Kannibalen får de får kontakt til en gruppe studerende, og ret hurtigt bliver det en gruppe, som bliver aktiv i modstandsbevægelsen. I starten går det mest på at dele illegale flyveblade ud, men efterhånden som den tyske besættelsesmagt strammer grebet om befolkningen, bliver modstandsarbejdet farligere, der bliver mange kureropgaver, og Helene bliver, trods mange skrupler, uddannet som gruppens skarpskytte.

Helene møder Johan Bischoff, som er tysk soldat, selv om han er opvokset i Haderslev. Hans mor var tysk, men boede i Haderslev ved genforeningen uden at ændre statsborgerskab for sønnen, og derfor blev han indkaldt som tysk soldat i ved krigens begyndelse. Selv om Helene godt ved, at det at være kæreste med en tysk soldat er meget ildeset, forelsker de sig i hinanden. Hun er meget splittet, skal hun følge sit hjerte eller være loyal overfor gruppen?

’Helenes krig 1’ fortæller indgående om arbejdet i modstandsgruppen –Studenternes Efterretningstjeneste - om hvordan de forskellige aktioner bliver planlagt og ført ud i livet, men også om usikkerheden. Er det det rigtige de gør? Er der nogen, der kan finde på at melde dem til Gestapo, hvem kan de stole på? Hvad hvis de bliver taget? Helenes forældre er meget bekymrede for Helene og for at hun skal have noget at gøre med sabotører eller ” bøller som sprænger virksomheder i luften”, men hun bliver god til at lyve og til at lade som om, studierne går fint.

Romanen er også en vældig fin beskrivelse af dagliglivet i København under besættelsen med beskrivelser af varemanglen, og hvordan man reparerer nylonstrømper i steder for at maske dem op. Der er henvisninger til kendte historiske begivenheder som for eks. Folkestrejken i juni 1944 i Istedgade: ”Istedgade overgiver sig aldrig.”

’Helenes krig 1’ slutter i sommeren 1944, og heldigvis udkommer andet bind allerede i august, og det ser jeg frem til at læse.

Bogdetaljer

Forlag
People's Press
Faustnummer
48328202
ISBN
9788770369763
Antal sider
287

Tema

Tema

75 år siden befrielsen

I 2020 var det 75 år siden, Danmark blev befriet, og man igen kunne lade lyset strømme ud i aftenmørket. Befrielsen, besættelsen og modstandskampen er tematikker i litteraturen fra 1945 til i dag. 
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer