Bog

Have og helvede : digt

Af (
2010
)

Anmeldelse

Have og helvede af Ursula Andkjær Olsen

14 jun.10

Søstrene Julie og Ursula Andkjær Olsen har begået et nyskabende og kreativt sprudlende værk, der er til at gå på opdagelse i.

Ursula Andkjær Olsens seneste udgivelse 'Have og Helvede' er lavet i samarbejde med søsteren Julie. Ursula har digtet og Julie har lavet det visuelle udtryk, henholdsvis håndskrevet, broderet, tegnet og sammensat i flotte collager. Udgivelsen er utrolig charmerende og fungerer fint i begge udtryk. Som det fremgår af forsiden, er der tale om ét digt og ikke digte.

Digtet tager udgangspunkt i en have, med alle dens små sedler med navne på de forskellige vækster og men kommer også omkring paradisets have og slangen fra syndefaldet.

Ursula digter over dobbeltheden i at give ting et navn, kategorisere det, samtidigt med, at man giver rum til udvikling og kreativitet. Hvordan nogle ting kan drukne i betegnelser og forståelse, og at nogle ting, ikke nødvendigvis er bedre, hvis man har et fast begreb om dem, da noget er fint alene i antydningen.

Digtet kredser om dualisme kontra individualitet. Kan vi forstå alt og kategorisere alt, eller er det denne kategorisering, der gør os rodløse og ensomme, fordi den ikke rummer plads til den dualitet som rummes i mange ting?

På den ene side og på den anden side. Slangen var det onde, der brød lykken i Paradis. Men slangen var en del af Paradis, Kundskabens Træ var en del af Paradis og med til at skabe udvikling og overraskelse, i modsætning til det gennemkategoriserede og nagelfaste status quo.

Usikkerheden. Vores egen daglige skabelse, identiteten, og de ting vi erkender omkring os, erfarer, genkender og betegner. Vores længsel efter genkendelsen og forståelsen, men også eventyret og det uforudsete. Det skæbnebestemte, i modsætning til den frie vilje.

Der er mange selvopfundne ord eller ordsammensætninger, så som navndrukkent, navnomspundet, favnomspundet og jættenymer og de to kunstneriske udtryk - digtet og illustrationerne - overrasker, spiller op mod hinanden, nogle gange i kontrast til hinanden og andre steder i samhørighed. Det er en fornøjelse at læse så humoristisk- og rigt illustreret en voksenbog. Teksten fremstår som én lang syret fortælling, man kan blive ved med at finde nye betydninger i og dvæle ved.

Hvis du ikke er vant til at læse digte, er 'Have og Helvede' ikke et dårligt sted at starte og er du en garvet digtlæser, vil du glædes over denne nyskabelse.

I lydklippet kan du høre Ursula Andkjær Olsen læse op fra 'Have og helvede'. Optagelsen er fra Poesi Brunch, Løve´s Bog og VinCafé, Aarhus, 29. april 2012.

 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
28265832
Graphic
Julie Andkjær Olsen
ISBN
9788702090512
Antal sider
47

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer