Bog

Gæsten

Af (
2011
)

Anmeldelse

Gæsten af Jens Ravn

23 maj.11

En vanvittig, sjov og underholdende historie om magt og samvittighed. Den karismatiske og velhavende Victor driver sit spil, hvori andre blot er brikker – men hvor længe?

70-årige Jens Ravn, der i mere 50 år har slået sine folder indenfor filmverdenen, debuterer som forfatter med romanen ’Gæsten’. Og forfatterens film-fortid fornægter sig da heller ikke: ’Gæsten’ er en god historie, men på ingen måde et litterært (mester)værk, hvilket jeg så straks vil tilføje, muligvis heller ikke var hensigten. Sagt med andre ord: ’Gæsten’ skal læses for plottets skyld.

Parret Camilla og Martin indvilliger i første omgang i at huse Camillas eksmands overvægtige rottweiler Bonzo. Og som det i flere omgang antydes, skulle de nok ha´ ladet det være ved det – hvis de da overhovedet skulle ha´ ladet hunden komme indenfor dørene. Endnu værre bliver det nemlig, da den karismatiske og manipulerende eksmand Victor lader sit af kræft dødssyge legeme installere i Martin og Camillas kvistkammer, hvor hans ønske er at tilbringe sin sidste tid – assisteret af sin besynderlige ”læge”-ven Frölich.

Der er altså lagt i støbeskeen til noget, der på bizar vis minder om en ménage à trois kombineret med den evige tilstedeværelse af et særpræget husdyr, et inderligt og altopslugende ønske om at synge operaen Rigoletto og en ubehagelig følelse af der-er-noget-mystisk-på-færde. Alt i alt et godt udgangspunkt for en særdeles underholdende og grotesk fortælling.

Persongalleriet er ret effektfuldt sammensat og beskrevet. Victor, hvis navn betyder ”sejr(herre)”, forekommer både flink og forførende, mystisk og manipulerende, og Camilla og Martin lader sig på hver sin måde friste af Victors løfter og situation. På den måde tilføres et twist af Faust, som man muligvis kunne dykke dybere ned i, men det er egentlig ikke dén side, jeg synes, der er bogens stærkeste. Det er derimod de fuldkommen vanvittige scenarier, som eskalerer i takt med Victors magtudøvelser. Dem var jeg virkelig godt underholdt af.

’Gæsten’ er oplagt sommer- og hængekøjelæsning. Go ahead – be my GUEST

Bogdetaljer

Forlag
EC Edition
Faustnummer
28771517
Graphic
Anne-Lone Krog Møller
ISBN
9788791392382
Antal sider
240

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer