Bog

Forbindelser

Af (
2009
)

Anmeldelse

Forbindelser af Nuruddin Farah

26 jan.09

Chokerende fremmed og uforglemmeligt velkendt fra nyhedernes billeder af Mogadiscio i Somalia. En enestående indsigt i og beskrivelse af en by i krig.

Efter 20 år i eksil i USA vender Jeebleh tilbage til landet, han forlod efter at have siddet fængslet under landets sidste diktator.

Jeebleh vender tilbage til Mogadiscio for at finde og besøge sin mors grav, samt for at forlige sig med barndomsvennen Bile, hvis lille niece Raasta blev kidnappet, kort før Jeebleh ankommer. Jeebleh er fast besluttet på at gøre alt for at befri Raasta, en vanskelig og farlig mission i det krigshærgede Somalia, hvor ingen ved, hvem der er allierede med hvem, og selv ikke venner stoler på hinanden.

Under sit ophold i Mogadiscio beslutter Jeebleh desuden at dræbe Biles halvbror, Caloosha, som var sikkerhedschef under den tidligere diktator og involveret i Jeeblehs fængsling.

Lige da Jeebleh ankommer til lufthaven i Mogadiscio, overværer han resultatet af nogle unge militsmedlemmers væddemål: et barn bliver skudt og dræbt. Denne form for tilfældig og brutal nedskydning og vold er et godt billede på den by, Jeebleh er vendt tilbage til.

Bogens helt store styrke er måden, Farah beskriver og levendegør den krigshærgede by og ikke mindst hans beskrivelse af klansystemerne, der er en stor del af forklaringen på, at Somalia gennem mange årtier har været et land plaget af borgerkrig og kaos.

Farahs egen baggrund som eksil-somalier gør, at hans beskrivelser af Somalia og Mogadiscio fremstår troværdige og vedkommende. De fleste danskere kender udelukkende Somalia fra nyhedernes historier om pirater, krig og flygtninge, men "Forbindelser" nuancerer dette billede og giver en bedre forståelse af, hvad det er for et land, somalierne flygter fra.

Sprogligt har bogen det problem, at den ikke oprindeligt er skrevet på forfatterens modersmål. Dette resulterer ind imellem i nogle lidt tunge formuleringer. Derudover anvendes der mange metaforer og en symbolik, som kan være fremmed for en europæer. Det vanskeliggør læsningen, men forstærker og øger troværdigheden i beskrivelserne og billederne af Mogadiscio og personerne i bogen.

Enhver med interesse i og lyst til at se mere af, hvad der gemmer sig bag nyhedernes overfladiske billeder af det krigshærgede Mogadiscio, anbefales varmt at læse "Forbindelser".

Bogdetaljer

Forlag
Athene
Oversætter
Karsten Sand Iversen
Faustnummer
27558607
ISBN
9788711171189
Antal sider
374

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer