Bog

Et strejf af rosmarin

Af (
2011
)

Anmeldelse

Et strejf af rosmarin af Dorthe Emilie Røssell

07 feb.11

Kvinden Jeanne gør under et ophold i Frankrig op med sin barndom og sit ægteskab i et forsøg på at komme videre med tilværelsen.

Dorthe Emile Røssell er født i 1934 og debuterede som forfatter i 2007 med erindringsbogen ’Jeg brød et løfte’ - om sin barndom under besættelsen. Dette er forfatterens første roman, der handler om kvinden Jeanne, der som forfatteren selv var barn under besættelsen.

Jeanne er ved bogens start sigtet for at være medskyldig i et bedrageri, som hendes mand har begået. Under retssagen ”drømmer” hun sig tilbage til et ophold i Frankrig, hvor hun finder og genlæser sine dagbøger. I gennem dagbøgerne ser hun tilbage på en barndom præget af seksuelt misbrug, en mor, der svigtede og forældre, der blev skilt - en ungdom med drømme om fremtiden og et ægteskab med en mand, der viste sig at være homoseksuel. Læsningen af dagbøgerne får Jeanne til at beslutte, at hun må se at komme videre med sit liv.

Det meste af bogen er uddrag af dagbøgerne, men det er som om, der er lidt for mange og store problemer til én roman: Seksuelt misbrug begået af en farfar; en mor, der svigter; og ægteskabet med en mand, der ud over at handle hen over hovedet på hende - også viser sig at bruge hende som alibi for at skjule sin homoseksualitet. Dagbøgerne virker ikke helt troværdige - hverken indholdsmæssigt eller sprogligt. Jeanne begynder at skrive, da hun må være en 8-10 år, men dagbogsuddragene er skrevet i et meget voksent sprog og med et voksent ræsonnement.  Den voksne Jeanne omtaler i sine dagbøger ting, der ligger langt senere end den tid, man må formode, at handlingen udspiller sig: Jeanne drejer 112, der først bliver indført som nødkald i 1992; hun omtaler registreret partnerskab, der bliver indført i 1989; og hendes mand bruger Armani aftershawe. Det er som om tid og handling ikke hænger sammen - som om den voksne Jeanne lever i nutiden.

Ser man bort fra diverse skønhedsfejl, er det en fin lille fortælling om en kvinde, der ser tilbage på og gør op med fortiden.  Romanen vil appellere til læsere af forfattere som Hanne Richardt Beck, Ester Bock og Birte Blønd, der dog alle skriver på et væsentligt højere niveau.

Bogdetaljer

Forlag
Siesta
Faustnummer
28601662
Graphic
Susan Bach Andersen, allicat
ISBN
9788792539274
Antal sider
165

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer