Bog

Et hummerliv

Af (
2017
)

Anmeldelse

Et hummerliv af Erik Fosnes Hansen

16 nov.17

Morsomme og satiriske bøger hænger ikke på træerne. Fosnes Hansens nye roman balancer fremragende mellem satire og tragedie i en række vidunderlige samtidsskildringer.

 

 

Erik Fosnes Hansen er ikke specielt flittig ved tangenterne. Faktisk er det ti år siden, hans seneste roman udkom. Til gengæld har flere af hans tidligere romaner fået stor anerkendelse og vundet flere priser, og selvom denne nye fortælling måske ikke helt lever op til forgængerne, er den alligevel svært underholdende. Skønt løgnen og forstillelsen hele tiden lurer i baggrunden, forbliver hovedindtrykket humoristisk og rørende.

 

 

Historien foregår i 1982.14-årige Sedd (Sedgwick) er vokset op hos sine bedsteforældre på det gamle, fine højfjeldshotel Fåvnesheim. Sedd har aldrig kendt sine forældre. Faren var en indisk læge, hvis sidste gerning var at gøre Sedds mor gravid, og moren forlod kort efter hotellet og Norge. Sedd har trods dette haft en fin opvækst hos bedsteforældrene og arbejdet med hotellet og alle gæsterne. Nu er konjunkturerne dog ved at vende. Trods diverse moderniseringer og tilbygninger, opførelse af swimmingpool og mini-golfbane, er kunderne begyndt at udeblive. Charterrejser sydpå er blevet nordmændenes foretrukne rejsemål, og hotellet har indtil nu overlevet på bl.a. store bryllupper. Da den gamle bankdirektør pludselig dør under et middagsselskab, bliver det imidlertid tydeligt, at hotellet kun har overlevet på bankens velvilje, og snart begynder den fine overflade at krakelere.

 

 

Erik Fosnes Hansen har igen skrevet en vidunderlig og bemærkelsesværdig historie. Sprogligt er bogen meget direkte og let at gå til, og forfatteren tegner et knivskarpt billede af sine personer. På trods af bogens lettilgængelighed og humorens form, formår han oven i købet at levere en indfølende og magisk beskrivelse af det fine gamle hotel og kampen for at overleve i en tid med forandringer. Og så er historien gennemsyret af mange fine betragtninger omkring tiden, det norske samfund og menneskers besynderlige opførsel, hvor især beskrivelsen af et juleselskab for norske bedemænd fremstår som et absolut højdepunkt.

 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Sara Koch
Faustnummer
5 358 435 7
Antal sider
377

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer