Bog

Et anderledes liv

Af (
2002
)

Anmeldelse

Et anderledes liv af Catherine Dunne

14 apr.03
Skribent

"Et anderledes liv" er en underholdende fortælling om to hold søstre i Irland omkring århundredeskiftet. De repræsenterer to forskellige samfundslag - "Upstairs-Downstairs" - men drømmer alle på hver sin måde om "et anderledes liv" end det, der står skrevet i kortene.

Tre søstre fra den velstillede del og to fra den dårligste følges gennem romanen fra barndommen til voksenlivet. Arbejderpigerne vil væk fra det hårde, fysiske, beskidte og opslidende arbejde, mens de tre velstillede søstre gerne vil andet og mere end at blive som deres egen mor, f.eks få en uddannelse og bruge den, eller rejse verden rundt.

Bogen giver nogle gode beskrivelser af det hårde liv i tøjspinderierne og levevilkårene i de fattige arbejderkvarterer, hvor det først og fremmest gælder om at klare dagen og vejen. Dér er det et spørgsmål om mad, husleje, hvile samt sygdom og død.

De tre "rige" pigers problemer handler mere om god opdragelse, pligt og hvad "man" gør og ikke gør. De føler sig i en spændetrøje, hvor alt er forudbestemt af forældrene. Søstrene udvikler sig meget forskelligt og viser dermed de begrænsede muligheder, kvinderne i deres samfundsklasse har for at ændre det forudbestemte mønster.

De fem pigers muligheder, og mangel på samme, er beskrevet, så man forstår konflikterne, og der er fine portrætter af deres forskellige tanker og følelser. Alle får de måske nok "et anderledes liv", men hvor anderledes, det i bund og grund vil tegne sig, fortoner sig, idet bogen slipper pigerne, da de er omkring de 30.

Bogen kan anbefales til læsere af Maeve Binchy, Anita Shreeve og Helen Dunmore og til andre, der kan lide bøger om familier med indfølende personportrætter. Fortællingen er letløbende med skiftende synsvinkler, hvilket gør bogen interessant at læse.

Efter endt læsning synes jeg, at jeg kender pigerne og kan forestille mig deres videre liv. Jeg kan sætte mig ind i deres tanker og drømme om "et anderledes liv", selvom der er langt fra Irland omkring 1900 og til Danmark godt 100 år senere.

Oversat af Bente Kastberg. Centrum, 2002. 420 sider. Kr. 329,-

Læs anbefalingen af "Den lukkede have"
Læs anbefalingen af "I begyndelsen"
Læs anbefalingen af "Sin egen herre"

Bogdetaljer

Forlag
Centrum
Oversætter
Bente Kastberg
Faustnummer
24368629
ISBN
9788758313221
Antal sider
420

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer