Bog

Erik

Af (
2016
)

Anmeldelse

Erik af Shaun Tan

16 jun.19

Udvekslingsstudenten Erik hedder egentligt slet ikke Erik, men det er lige meget. Det vigtige er hans fine opgave med at huske os på kreativiteten og skønheden.

’For nogle år siden havde vi en udvekslingsstudent boende hos os. Vi havde meget svært ved at udtale hans navn rigtigt, men det gjorde ikke noget, sagde han’. Derfor kalder familien ham Erik. De har gjort gæsteværelset klart til ham, men Erik vil hellere både sove og læse i deres spisekammer. Maden bliver derfor stillet ind i andre skabe, så han får lidt mere plads.

Familien er meget i tvivl om, hvorvidt Erik nu også har det godt og trives hos dem, for han er så høflig, at han nok ikke ville sige noget, hvis ikke han var glad? Hovedpersonen og Erik tager på en del udflugter sammen og hovedpersonen er hele tiden i tvivl om, hvad Erik egentlig synes om det hele? Erik er meget interesseret i alt han ser, men især i de små ting, han finder rundt i huset: knapper, slikpapir, kapsler ol. En morgen tager Erik afsted, blot med et afskedsvink og et høfligt farvel, og efterlader familien i et underligt tomrum.

Overraskelsen er stor, da de åbner døren ind til spisekammeret. På hylderne vokser der små blomster og forskellige planter. Små kunstværker, der fortæller om både kreativitet, skaberglæde og omsorg. I en kaffekop ligger en seddel med ordene: ’Tak for en vidunderlig tid.’

Shaun Tan er en stor kunstner. Både hans illustrationer og hans fortællinger rummer en dyb forståelse for verden og dens nuancer. Han er mesteren i at fortælle om mærkelige begivenheder i almindelige omgivelser. Hans historier er små eventyr, der formår at få læseren til at genopdage den virkelighed, man normalt ikke lægger meget mærke til.

Tan tør vise os det, vi ellers ikke ser i øjnene og behandler disse tematikker i sine vigtige historier, der bevæger sig mellem verdenerne af det vi forstår, og det vi sanser. Han gør det som Erik også gør og åbner for menneskers skjulte kreativitet.

’Erik’ handler om alt det, der betyder noget, og kan danne udgangspunkt for de store snakke om, hvad der betyder noget, om alting skal have et formål, hvad det er smukt og hvad der er noget i sig selv?

Shaun Tans fortællinger får os til at undres og skræmmer os, men får os samtidig til at genopdage os selv. Han beskæftiger sig med den "underlighed", som lever imellem os og får den til at blive en accepteret del af vores menneskelighed, som vi ikke frygter.

 

Bogdetaljer

Forlag
ABC
Oversætter
Susanne Vebel
Faustnummer
52912040
ISBN
9788779163928
Antal sider
0

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer